Ga naar de inhoud
10 uur zitten per dag

Nederland Europees kampioen zitten op kantoor: 'Slecht voor lijf en brein'

Beeld © Getty Images

Te lang zitten is niet goed voor onze gezondheid. Toch is Nederland Europees kampioen zitten op kantoor. Met name in de ochtend zijn we niet in beweging te krijgen, blijkt uit een studie van de Radboud Universiteit naar de psychologie achter ons zitgedrag. "Veel maatregelen, zoals een bureau dat omhoog kan, hebben maar even effect."

Ruim tien uur. Zoveel uur brengt de gemiddelde hoger opgeleide zittend door, blijkt uit cijfers van het RIVM. Voor lager opgeleiden geldt 7,6 uur en dat verschil zit hem in het werken op een kantoor.

Met name hogeropgeleiden komen daar vier tot vijf dagen per week binnen, gaan zitten en komen - op het halen van een kop koffie na - amper in beweging.

Minder focus

Vooral in de ochtend zitten ze soms uren achter elkaar. "Mensen zijn dan nog gefocust. Richting het einde van de werkdag hebben mensen minder energie waardoor ze vaak opstaan, pauzeren of even rondlopen. Ze zijn dan een stuk gezonder bezig." 

Dat zegt psycholoog Pam ten Broeke, die onderzoek doet naar waarom we zitten en soms weer staan op kantoor. Hiervoor zijn 150 mensen uitgerust met activiteitsmeters en een week lang gevolgd. "We keken heel precies naar hoe snel mensen wisselden tussen zitten en staan. Mensen doen dat zo’n 100 keer per dag."

Elke dertig minuten in beweging 

Eerder onderzoek keek alleen naar het totaal aantal uren zitten en staan per dag, zegt Ten Broeke, en deed eigenlijk maar weinig met al die wisselingen. "Er zijn richtlijnen die zeggen dat je na een x aantal uren zitten moet gaan staan. Maar juist die afwisseling is goed."

Op basis van studies, zegt zij: "Elke 30 minuten moet je in beweging komen. Dat is goed voor je metabolisme, want na 30 minuten wordt je verbranding al minder."

En het is ook goed voor de bloedsomloop. "De bloedtoevoer naar je brein vermindert ook als je te lang stilzit, met als gevolg mindere productiviteit.”

Hurken,
Lees ook:
Hurken, staan en squatten: tips om gezond te blijven als je op kantoor werkt

Houten kont

Is staand werken dan niet beter? "Het gaat om de afwisseling. Een hele dag staan is ook niet goed." Het lastige is vooral ervoor zorgen dat mensen afwisselen, en niet pas gaan bewegen als ze einde dag moe zijn of een houten kont hebben van het zitten.

Ten Broeke: "Het hangt van de persoon af en zijn omgeving. Patronen moeten aangepakt worden, want mensen zitten vaak vast in gewoontes en een omgeving die misschien niet stimuleert." Zeker nu we veelal thuiswerken, is dat wel een goed moment om nieuwe gewoontes aan te leren, zegt zij.

"Creëer nieuwe gewoontes, zoals alles telefoontjes staand doen, de prullenbak of printer buiten handbereik leggen." 

All rise! We moeten niet zitten maar staan op het werk

01:44