In cijfers

Zo ziet de herstart van de economie eruit

12 juni 2020 06:01 Aangepast: 16 juni 2020 09:01
Beeld © ANP

Nu de lockdownregels steeds soepeler worden, stappen Nederlanders weer iets vaker in de auto en het openbaar vervoer. Ook boeken we weer vaker een hotel, al is het nog lang niet zoals het was vóór corona. Zo ziet de herstart van de economie eruit in cijfers.

In maart daalde de reislust van autorijdend Nederland spectaculair, nadat premier Mark Rutte Nederlanders had opgeroepen thuis te werken. Dat is goed terug te zien in de cijfers van MultiTankcard, marktleider op gebied van tankpassen, en Actuals.io, een onafhankelijk omzetvalidatie-platform.

Vanaf mei wordt het langzaam weer drukker bij de pompstations. Toch was het in de week voor de coronamaatregelen ingingen nog ruim 50 procent drukker dan nu. 

Opvallend is dat het aantal tankbeurten in maart bij bemande pompstations veel harder terugliep dan bij de onbemande stations. Ook opvallend is dat het aantal transacties bij laadpalen (niet in de grafiek) nog veel sneller daalde dan het aantal reguliere tankbeurten, meldt MultiTankcard.

"Rijders in elektrische auto’s doen dit doorgaans zakelijk en het betreft vaak doelgroepen die kunnen thuiswerken", zegt een woordvoerder. "Er zijn nog maar weinig klusbussen op elektrische aandrijving en die doelgroep kan doorgaans niet thuiswerken."

Langzaam herstel

Ook het aantal reizigers in het openbaar vervoer neemt langzaam weer iets toe vanaf mei. Toch checken dagelijks nog altijd 70 procent minder mensen in met hun ov-chipkaart dan in de dagen voor de lockdown. Dat blijkt uit cijfers van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

De lockdown is goed terug te zien in de bezettingsgraad van de hotels. In januari en februari hadden de hotels nog geen last van het coronavirus, hoewel de uitbraak in andere landen al was begonnen.

Dat veranderde in maart en vooral in april, toen de bezettingsgraad daalde naar 6 procent. Voor de duidelijkheid: dat is het cijfer zonder de hotels die hun deuren sloten vanwege corona. De werkelijke bezettingsgraad ligt dus nog lager. 

Vanaf 11 mei gingen veel hotels weer open. De voorlopige cijfers laten een stijging zien naar 14 procent in die maand. Adviesbureau Horwath HTL, dat jaarlijks een gezaghebbend rapport publiceert over de hotelbranche, verwacht een voorzichtig verder herstel in juni en de maanden daarna.

"Toch zal de bezettingsgraad in de tweede helft van 2020 in het beste geval nog altijd 50 procent onder het niveau van 2019 liggen", voorspelt Horwath-consultant Marco van Bruggen.

Een opsteker voor de Nederlandse hotels: veel Nederlanders blijven in coronatijd liever in eigen land. Dat merken ook verhuursites Airbnb en Booking.com.

"Mei 2020 was onze recordmaand voor binnenlandse boekingen in Nederland", zegt een woordvoerder van Airbnb. "Het aantal binnenlandse boekingen is 50 procent hoger dan in de maand met het vorige record."

Bij Booking.com is het beeld hetzelfde en geldt dat wereldwijd. "Waar binnenlandse boekingen normaal gesproken 45 procent van onze omzet uitmaken, groeide dit in april naar 70 procent."

Zelfs in de luchtvaart is er een voorzichtig herstel te zien. Met de nadruk op voorzichtig. 

Ticketsite Skyscanner ziet de afgelopen zes weken in Nederland een groei in het aantal zoekopdrachten. "De laatste drie weken zien we een stijging van 51 procent", meldt woordvoerder Gemma Jamieson optimistisch.

Dat lijkt veel, maar dat valt nogal mee als je bedenkt dat het aantal vliegpassagiers in Nederland daalde van bijna 5,3 miljoen in februari naar 133.000 in april.

Met dat cijfer als uitgangspunt – de laatste maand waarover CBS-cijfers beschikbaar zijn – zou je met 51 procent groei uitkomen op circa 200.000 vliegpassagiers. Dat is nog altijd slechts 3 à 4 procent van wat gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

Joep Westerveld & Chris Koenis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van