Carrière

Ruim een derde minder vacatures door corona

10 juni 2020 06:17
Een man fietst voorbij een uitzendbureau. Beeld © ANP

De coronacrisis heeft nog steeds een stevige impact op de Nederlandse arbeidsmarkt. In de eerste week van juni daalde het aantal beschikbare vacatures met 38 procent ten opzichte van die week in 2019.

Dat blijkt uit een maandelijkse analyse van vacaturesite Indeed.

"In de week ervoor zagen we nog een daling van 39 procent, de afname van vacatures lijkt dus te stabiliseren", zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux.

Kleinere daling

Onder andere de zorg en de bouw kenden al een relatief kleine daling in het aantal vacatures. Die is nog kleiner geworden: in de verpleegkunde daalde het aantal vacatures met 15,8 procent , ten opzichte van 16,5 procent begin mei. De bouw zocht 18,3 procent minder werknemers, ten opzichte van 21,5 procent een maand geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op zoek naar een baan in coronatijd? Hier kun je aan het werk

Droevig gesteld

In de schoonmaak en de horeca is het echter nog steeds droevig gesteld. In beide sectoren zijn nog steeds ruim twee derde minder vacatures dan vorig jaar, ondanks de heropening van restaurants en cafés op 1 juni.

Vissers: "Er is beperkte beschikbaarheid in de restaurants is en er is dus nog geen vraag naar grote aantallen nieuwe werknemers zoals we normaal gesproken in het hoogseizoen zien."

Rooskleuriger

In andere vrijetijdssectoren zoals de hospitality en het toerisme lijkt de daling van het aantal vacatures wat meer te stabiliseren. Toch zijn er ook sectoren waarin het er rooskleuriger uitziet.

Voor functies als timmerman, verkoper en verzorgende staan de meeste vacatures open. De afgelopen vijf weken steeg de vraag naar kappers, bezorgers en weekendhulpen het snelst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van