Heb je het gevoel dat de rekening voor je boodschappen wat omhoog is gegaan? Dat kan kloppen. Albert Heijn heeft afgelopen maand een boel A-merken in prijs verhoogd en veel minder in prijs verlaagd. De hogere rekening is ook aan onszelf te wijten: we slaan meer in.
De kapper, het restaurant, de schoonheidsspecialist. Sommige ondernemers gooien voorzichtig hun prijzen wat omhoog. Door de coronacrisis moeten ze meer hygiënemaatregelen nemen en hebben ze het financieel sowieso een stuk zwaarder dan voorheen.
Met de supermarkten gaat het daarentegen een stuk beter. De omzetten vliegen door het dak. En toch vragen sommige mensen zich af: heeft mijn supermarkt de prijzen verhoogd?
Boodschappen duurder?
Het korte antwoord is: ja. Tenminste, als je die boodschappen bij Albert Heijn hebt gekocht. De supermarkt heeft in de afgelopen vijf weken verhoudingsgewijs een stuk meer prijsverhogingen doorgevoerd bij de A-merken dan normaal, blijkt uit een analyse van inprijsverhoogd.nl.
Flinke verandering bij Albert Heijn
Supermarkten voeren altijd prijsverhogingen en -verlagingen door. "Normaal zijn die in balans", legt Thijs van der Tuin van inprijsverhoogd.nl uit. "Maar bij Albert Heijn is dat de laatste 5 weken niet het geval." Van de 1.806 prijsveranderingen bij Albert Heijn waren er 1.464 prijsverhogingen, 81 procent dus.
Jumbo voerde in dezelfde periode ongeveer evenveel prijsverhogingen als prijsverlagingen door. Ook bij de Dirk en de Dekamarkt zijn er geen opvallende bewegingen. En waar normaal de Plus en de Coop de prijstrend van Albert Heijn volgen, lijkt dat nu minder het geval.
Albert Heijn is dus echt een uitschieter. Dat 5 weken lang 80 procent van de prijsbewegingen uit verhogingen bestaat ziet Van der Tuin vrijwel nooit.
Compensatie voor begin coronaperiode
Mogelijk is Albert Heijn het relatief lage aantal prijsverhogingen van het begin van de coronatijd aan het compenseren, zegt van der Tuin. "In het begin van de coronaperiode waren supermarkten juist voorzichtig met verhogingen. Ze wilden niet overkomen als profiteurs van de crisis."
De rekening van je boodschappen kan dus omhoog zijn gegaan door de prijsverhogingen van Albert Heijn. Daarnaast is je koopgedrag misschien veranderd: we doen gewoonweg meer boodschappen omdat we meer thuis zijn.
Meer thuis, dus meer boodschappen
"Bestedingen bij supermarkten nemen dit jaar flink toe", zegt Sjanny van Beekveld, business consultant bij IRI Worldwide. "In de eerste 22 weken van dit jaar waren die bestedingen 10 procent hoger dan vorig jaar."
De laatste maand is het ook nog lekker weer en gaan we minder op vakantie en naar horeca dan we voorheen zouden hebben gedaan. "En dus zien we meer uitgaven aan bier, frisdrank en barbecueproducten. Mensen gaan minder de hort op, dus ze kopen meer bij de supermarkt en drinken thuis in de tuin een biertje met vrienden. Op anderhalve meter afstand natuurlijk", aldus van Beekveld.
'Zegt niks over wat je aan de kassa betaalt'
Albert Heijn bevestigt dat het 'als gevolg van marktontwikkelingen' in de afgelopen weken een aantal prijzen heeft verhoogd. Volgens de supermarkt wordt er in de analyse van inprijsverhoogd.nl alleen geen rekening gehouden met aantrekkelijk geprijsde huismerken, 'prijsfavorieten' en aanbiedingen. "Daarmee zegt het overzicht niets over wat onze klanten nu daadwerkelijk aan de kassa betalen", aldus de woordvoerder.