Ga naar de inhoud
Personal finance

DNB verwacht voor het eerst sinds 2013 dalende huizenprijzen

Een woning staat te koop. Beeld © Robin Utrecht

Na vele jaren van prijsstijgingen, lijkt het er sterk op dat de huizenprijzen toch echt gaan dalen door de coronacrisis. Tot nu toe is er weinig verandering te zien, maar dat gaat veranderen.

Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Dit jaar zal de gemiddelde huizenprijs nog 'gewoon' met 4,3 procent stijgen, is de inschatting.

Dat het dit jaar allemaal nog wel meevalt, komt vooral door de grote krapte op de huizenmarkt. Er zijn nu eenmaal erg veel mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning. Dat is niet van de ene op de andere dag voorbij.

Omslag op komst

Maar gaandeweg zal de kooplust toch flink terugvallen, met dalende prijzen tot gevolg, denkt DNB. Dat komt door drie factoren. Ten eerste: het consumentenvertrouwen is naar een historisch dieptepunt gezakt. Dat betekent dat mensen veel pessimistischer zijn geworden over de vooruitzichten voor hun eigen portemonnee en voor de economie in het algemeen.

Ten tweede: de werkloosheid neemt fors toe. DNB schat dat er door de coronacrisis meer dan 400.000 werklozen bijkomen, en de grootste stijging van de werkloosheid volgt pas in 2021.

Ten derde: de inkomens groeien minder snel. DNB denkt zelfs dat de lonen de komende jaren minder hard zullen stijgen dan de inflatie. Dat betekent dat huishoudens in de praktijk minder te besteden krijgen. Dat alles zorgt ervoor dat mensen minder snel een huis willen kopen.

DNB:
Meer van RTL Z
DNB: ruim 400.000 mensen worden werkloos door crisis

-3,7 procent in 2022

DNB denkt dat er in de loop van het tweede helft van 2020 al een omslag zal plaatsvinden op de huizenmarkt, maar vindt het lastig in te schatten wanneer dat precies staat te gebeuren.

Volgend jaar dalen de huizenprijzen naar verwachting met gemiddeld 2,1 procent. In 2022 zullen de prijzen nog eens met 3,7 procent naar beneden gaan, in het meest waarschijnlijke scenario van DNB.

Dalende huizenprijzen hebben we al een hele tijd niet meer gezien. Tussen 2008 en 2013 werden huizen veel minder waard: in vijf jaar tijd verloren huizen gemiddeld ruim 20 procent van hun waarde. Maar sindsdien gaat het alleen nog maar bergop.