Ga naar de inhoud
Personal finance

Huis kopen in coronatijd: ja of nee?

Beeld © ANP

Is dit nu een goed moment om een huis te kopen, of juist totaal niet? Almaar stijgende huizenprijzen zijn geen zekerheid meer en de hypotheekrente stijgt. Tegelijkertijd is er nog altijd een tekort aan woningen en een grote vraag. 

Een groeiende groep woningzoekers en -eigenaren denkt in elk geval dat het geen goed moment is om te verhuizen. 

Vertrouwen hard gedaald

Twee banken publiceren vandaag een analyse van de woningmarkt die er niet om liegt: volgens ING daalde het vertrouwen in de huizenmarkt nog nooit zo hard als nu.

Starters en woningbezitters zijn minder optimistisch over de ontwikkeling van de woningprijzen en ze verwachten een verdere stijging van de hypotheekrente.

Wekenlang
Drukte
Wekenlang wachten op hypotheek levert huizenkopers veel stress op

De Rabobank voorziet dat veel huiseigenaren in financiële problemen komen als de huizenprijzen hard dalen na een eventuele tweede lockdown. Vooral mensen die hun hele koopsom hebben geleend. Als de huizenprijzen dalen komen hun hypotheken ‘onder water’ te staan: het onderpand is minder waard dan de lening. 

Werkloosheid

Belangrijkste boosdoener is de werkloosheid, die naar verwachting de komende maanden hard stijgt. Mensen die vrezen voor hun baan en inkomen zullen geen grote uitgaven willen doen. Hoe verleidelijk laag de hypotheekrente nog is, of hoe hard de concurrentie bij bezichtigingen ook afneemt: veel woningzoekers zullen nu op de portemonnee letten. 

En als de verwachting dan is dat de huizenprijzen de komende maanden zullen dalen zullen potentiële kopers daarop willen wachten om daarvan te kunnen profiteren. Dat versterkt het dalende effect. 

Makkelijk verkopen

Ondanks het dalende vertrouwen in de woningmarkt en de toenemende zorgen over de economische ontwikkelingen, denken woningbezitters nog steeds dat ze hun eigen woning gemakkelijk kunnen verkopen. Ze verwachten binnen 3,5 maand hun huis kwijt te zijn, volgens ING. 

RTL Z Huizenindex: drie scenario's voor de 'corona-woningmarkt'

10:22