Personal finance

Energierekening daalt flink door coronacrisis: gas 20 procent goedkoper

04 juni 2020 13:41 Aangepast: 04 juni 2020 14:08
Een gasmeter. Beeld © Fotobureau Dijkstra

Huishoudens met een variabel energiecontract gaan vanaf volgende maand een stuk minder betalen. Gemiddeld dalen de kosten voor een doorsnee huishouden op jaarbasis met 101 euro.

Dat meldt vergelijkingswebsite Pricewise op basis van de onlangs bekendgemaakte variabele tarieven van Eneco en Vattenfall. Pricewise schrijft dat de verwachting is dat ook Essent, als laatste van de grote drie, de tarieven omlaag schroeft.

Lagere gasprijs

De daling zit hem voor het overgrote deel in de sterk gedaalde gasprijs. Gas is gemiddeld ruim 20 procent goedkoper geworden. Ook stroom kost een stuk minder: bij Eneco 15 procent en bij Vattenfall 5 procent minder.

Dat de gasprijs zo ver is gedaald heeft vooral te maken met de extreem lage olieprijzen. Vorige maand schoot de prijs voor Amerikaanse olie zelfs kortstondig in de min. Dat was het gevolg van te veel aanbod, extreem weinig vraag naar olie vanwege de coronacrisis en overvolle opslagtanks. Inmiddels is de prijs alweer behoorlijk gestegen, maar historisch gezien nog altijd laag. Een vat Noordzee-olie kost 40 dollar.

De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs en daardoor is ook gas veel goedkoper geworden. Bovendien was het een zachte winter in Europa en zit er dus ruim voldoende gas in de opslagen.

Prijs van stroom ook gedaald

Door de lage grondstofprijzen is ook de prijs van stroom gedaald, verder geholpen door een lagere vraag naar stroom door de crisis. Daarnaast waren de afgelopen maanden zonnig en winderig, waardoor er ook erg veel groene energie werd opgewekt. Ook dat heeft een drukkend effect op de prijzen.

Wil je echt goedkoop uit zijn, dan is het op dit moment nog altijd voordeliger om je energietarieven voor een langere periode vast te zetten, ziet Pricewise. Een eenjarig energiecontract is gemiddeld nog altijd zo’n 50 euro goedkoper per jaar dan variabel.

Veel mensen variabel

Toch hebben veel huishoudens een variabel tarief. Volgens toezichthouder ACM heeft bijna de helft een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven.

Dat overkomt veel mensen zonder dat ze dat door hebben, waarschuwde Independer vorig jaar al. Als je contract voor bepaalde tijd afloopt, krijg je namelijk automatisch een contract voor onbepaalde tijd, met een variabel tarief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van