Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Kabinet verlaagt uitkering voor door crisis geraakte flexwerkers met 50 euro

03 juni 2020 12:58 Aangepast: 03 juni 2020 18:07
Passen en meten in Utrecht voor een terras met anderhalve meter afstand tussen de gasten. Beeld © ANP

Een financiële domper voor flexwerkers die hun werk zijn kwijtgeraakt vanwege de coronacrisis. Het kabinet had beloofd hen drie maanden lang een uitkering van 600 euro te geven. Maar dat bedrag wordt verlaagd naar 550 euro.

Het gaat om mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt maar niet in aanmerking komen voor een ww-uitkering of bijstand. Het kabinet heeft voor hen de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) bedacht. 

Snelheid belangrijker dan precisie

Om de doelgroep, mensen die ineens geen inkomen meer hebben, snel te kunnen helpen, werd gekozen voor één vast bedrag van 600 euro in plaats van heel precies te controleren hoe veel steun iedere aanvrager zou moeten krijgen op basis van de daling van zijn inkomen. 

Om in aanmerking te komen, moesten mensen in februari van dit jaar minimaal 500 euro bruto aan loon hebben verdiend. Voorwaarde twee was dat dit inkomen in april met minimaal de helft was gedaald en dat de aanvrager geen ander inkomen had. 

Op verzoek van de Tweede Kamer is dit bedrag verlaagd naar 400 euro. Op die manier kunnen meer mensen gebruik maken van de overheidssteun. Daar zit alleen wel een nadeel aan: de uitkering zelf wordt ook verlaagd: tot 550 euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitkering van 600 euro voor flexwerkers die baan kwijt zijn door coronacrisis

De reden voor die verlaging is dat op die manier voorkomen wordt dat er een te grote groep mensen ontstaat die meer overheidssteun krijgt dan ze zelf aan inkomen hadden, schrijft verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) aan de Tweede Kamer

Dat kan overigens wel nog steeds het geval zijn. Stel dat je als flexwerker 400 euro verdiende en dat inkomen bent kwijtgeraakt, dan kom je in aanmerking voor de regeling en krijg je straks dus 550 euro (bruto) aan steun per maand. 

200 miljoen

Het is nog niet duidelijk wanneer mensen een aanvraag kunnen doen, want uitkeringsinstantie UWV is er nog niet klaar voor. Het doel is 22 juni, maar of dat ook gehaald zal worden is nog niet zeker, schrijft Koolmees. 

In totaal zal de regeling die geldt voor de maanden maart, april en mei zo'n 200 miljoen euro kosten, verwacht hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van