Personal finance

Nederlanders sparen miljarden extra door coronacrisis

30 mei 2020 13:50 Aangepast: 30 mei 2020 14:20
We gaan ons extra spaargeld straks uitgeven bij de bouwmarkt, verwacht econoom Marieke Blom. Beeld © iStock

Nederlanders zetten in de coronacrisis massaal extra geld opzij. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In april maakten we in totaal netto 3,8 miljard euro over op onze spaarrekening.

Zoveel spaargeld is uitzonderlijk: in de afgelopen tien jaar lag het gemiddelde voor april op zo'n 440 miljoen. Vorige maand was dat dus bijna negen keer meer.

Het gaat om de netto-inleg: in totaal werd er vorige maand ruim 20,6 miljard weggezet, maar ook weer 16,8 miljard euro opgenomen.

Vakantiegeld

Normaal groeit het spaarsaldo alleen in mei zo hard. In die maand krijgen de meeste mensen hun vakantiegeld uitgekeerd. Vorig jaar was de netto-inleg in mei 6,2 miljard euro. In de dure decembermaand wordt juist massaal spaargeld opgenomen: vorig jaar 1,8 miljard.

Het spaarsaldo in mei komt dit jaar waarschijnlijk nog een stuk hoger uit: meer mensen zetten hun vakantiegeld opzij, in plaats van het te besteden aan hun zomervakantie, bleek eerder deze maand uit een enquête van ING.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We stoppen ons vakantiegeld dit jaar in de spaarpot

Het spaarsaldo loopt momenteel om twee redenen op, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. "Mensen sparen tegen wil en dank, doordat ze een deel van hun uitgaven momenteel niet kúnnen doen. Maar daarnaast zetten ze ook geld opzij uit voorzichtigheid, omdat ze bang zijn voor de economische gevolgen van het corona-virus."

Daar staat tegenover dat een deel van de mensen hun inkomen door de crisis is kwijtgeraakt, waardoor zij hun spaarvarken juist moeten stukslaan. "De balans tussen die drijfveren gaat verschuiven," zegt Blom. "Wat dat met de economie doet, hangt af van hoe die verhouding komt te liggen."

Negatieve spiraal

Veel sparen is namelijk niet goed voor de economie: geld dat op een spaarrekening staat, wordt niet uitgegeven bij bedrijven, waardoor die minder inkomsten hebben.

Blijft de onzekerheid groot, dan dreigt er een negatieve spiraal: mensen durven hun geld niet uit te geven, waardoor bedrijven minder inkomsten hebben, wat er weer voor zorgt dat personeel op straat komt te staan en de onzekerheid stijgt.

Slinger aan de economie

"Over het algemeen is sparen dus een negatieve factor," zegt Blom. Toch kan het met het corona-potje anders werken. "Geld dat tegen wil en dank is gespaard, kan in de toekomst wel een positief effect hebben, als het later alsnog wordt uitgegeven. Dan geeft het de economie juist weer een slinger."

Dat geld zal wel een andere bestemming krijgen, verwacht Blom: "Mensen zullen straks eerder geld uit gaan geven aan spullen voor hun huis. De afgelopen maanden is ons huis veel belangrijker geworden, en willen we er dus ook meer van maken. Je ziet nu al dat het druk is bij bouwmarkten en grofvuilstations. Sociale dingen als etentjes en uitgaan zijn nog minder goed mogelijk, dus ook kleding en ons uiterlijk worden wat minder belangrijk."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van