Ga naar de inhoud
Wachten op code geel

We boeken weer zonvakanties, maar nog mondjesmaat

Consumenten durven het geleidelijk weer aan om vakanties met het vliegtuig naar Zuid-Europa te boeken voor deze zomer. In vergelijking met vorig jaar zijn de boekingen wel nog een stuk lager.

In mei is tot dusver een verdrievoudiging van het aantal boekingen van vliegtickets naar zonbestemmingen in Europa, in vergelijking met de hele maand april, zegt Vliegtickets.nl. Het gaat om boekingen voor vakanties in juni en juli.

Die toename komt echter van een heel laag niveau. Vorige maand waren er door de uitbraak van het coronavirus weinig mensen die het aandurfden om een vakantiereis naar Kreta of Ibiza te boeken.

De boekingen in mei lagen op 10 tot 15 procent van het niveau van april vorig jaar, aldus Vliegtickets.nl.

Vakantiekaart:
Zie ook:
Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Langzaam weer zin in

Toch is wel duidelijk dat Nederlanders langzamerhand er weer zin in krijgen. In de afgelopen tien dagen was er sprake van bijna een verdubbeling van het aantal boekingen ten opzichte van de 2,5 week daarvoor.

Zowel vliegtuigmaatschappij Transavia als reisorganisatie TUI wijst erop dat het aantal bestemmingen waarop in eerste instantie wordt gevlogen nog beperkt zal zijn.

Spanje en Portugal

Transavia zal om te beginnen met name naar Spanje en Portugal vliegen. Spanje was altijd al een groot vakantieland en Portugal heeft heel duidelijk aangegeven open te staan om toeristen te ontvangen.

"Consumenten kiezen eerder voor een land dat aangeeft dat je er gewoon kunt komen", zegt een woordvoerder van Transavia.

Voor Portugal zijn er nu ruim drie keer zoveel boekingen als in april van dit jaar, en voor Spanje is er zelfs sprake van een ruimschootse verzevenvoudiging.

Kabinet
Zie ook:
Kabinet stelt geld beschikbaar zodat reisvouchers straks niet waardeloos zijn

Reisadviezen regering

Het is ook belangrijk wat de Nederlandse regering zal besluiten, zegt een woordvoerder van Transavia. Nu geldt voor de grote vakantielanden rond de Middellandse Zee nog code oranje, oftewel: alleen noodzakelijke reizen.

Het is wachten op code geel (let op, veiligheidsrisico's) of code groen (geen bijzondere veiligheidsrisico's), zegt woordvoerder Petra Kok van TUI. Vanaf 1 juli kiest het bedrijf voor een beperkt aantal bestemmingen: vier in Griekenland, drie in Spanje en eentje in Turkije, afhankelijk van de vraag of het reisadvies dat ook toelaat.

Meer bestemmingen

"Als de bestemmingen goed lopen, dan gaan we er meer toevoegen voor de zomermaanden, aldus Kok. Zij wijst erop dat er ook nog boekingen staan van Nederlanders die al vóór de coronacrisis hadden geboekt.

Hoe verder de tijd vordert, hoe meer duidelijk wordt of zij inderdaad nog willen gaan, of dat zij hun vakantie uitstellen naar het najaar of volgend jaar, zegt zij.

Italië

Wat opvalt is dat de belangstelling voor Italië nog tegenvalt. Dat is het land waar het coronavirus in Europa als eerste toesloeg. Rome is altijd een trekpleister, aldus een woordvoerder van Vliegtickets.nl, en de stad staat normaal in de top-10 van bestemmingen waar het meest op wordt gezocht, maar dat is nu niet meer zo

In de eerste vier maanden van het jaar daalde het aantal zoekopdrachten naar Italiaanse vliegbestemmingen met 82 procent. Rome ligt overigens veel zuidelijker dan de regio Lombardije, waar het coronavirus het hardst toesloeg.

Dit is een artikel van