Personal finance

Vliegreizigers starten rechtszaak tegen KLM en Transavia om vouchers

29 mei 2020 11:39 Aangepast: 29 mei 2020 12:04
Air France-KLM zegt in contact te zijn geweest met de aandeelhouder van Malaysia Airlines. Beeld © ANP

KLM en Transavia kunnen volgende week al een dagvaarding verwachten namens gedupeerde vliegreizigers. Ze willen het geld van hun geannuleerde vliegtickets terug, maar worden zoetgehouden met een voucher. Claimorganisatie Aviclaim sleept verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de rechter.

Het gaat inmiddels om meer dan vijftig maatschappijen, zegt Remco Kuilman van claimclub Aviclaim. Hij kreeg in de afgelopen weken zo’n 1500 claims binnen van reizigers en de teller loopt nog op. Meer een kwart betreffen vluchten van KLM en nog eens 17 procent Transavia, aldus de claimclub. "Het gemiddelde claimbedrag is 679 euro", zegt Kuilman. 

Reizigers van wie de vlucht voor 15 mei werd afgezegd vanwege de coronacrisis krijgen niet hun geld terug, maar een voucher. Die kunnen ze later inwisselen voor een nieuwe vlucht. Vliegmaatschappijen willen zo voorkomen dat ze de geannuleerde reizen direct moeten terugbetalen en verder in financiële problemen komen.

Storm van kritiek

Het beleid wordt gedoogd door het kabinet, maar kreeg een storm van kritiek. Onder meer van de Consumentenbond en van de Europese Commissie in Brussel. Klanten hebben namelijk normaal recht op een andere vlucht, kosteloos omboeken of hun geld terug binnen 7 dagen na de annulering. 

Mocht de maatschappij daarbij omvallen, dan zit er op die voucher geen garantie en is de reiziger zijn geld alsnog kwijt. KLM biedt daarom sinds 15 mei de optie om geld terug te vragen, maar hoopt reizigers alsnog over te halen om genoegen te nemen met een voucher.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU dreigt Nederland met juridische stappen om voucherbeleid

"Ze hebben geen poot om op te staan", zegt Kuilman over de maatschappijen. Honderden gedupeerde vliegreizigers meldden zich al bij claimclub. Die sommeert de vliegbedrijven vervolgens om te betalen. "KLM en Transavia geven hier geen reactie op."

De maatschappijen verschuilen zich volgens de ondernemer achter de voucher en zien de dagvaarding tegemoet. "Ik verwacht een schikking", zegt hij. Buitenlandse maatschappijen zoals Ryanair en Easyjet betalen reizigers ook al hun geld terug, weet hij.  

Zitting binnen twee weken

De dagvaardingen moeten binnen twee weken tot een eerste zitting voor een kantonrechter leiden. "We voegen meerdere claims aan het adres van één maatschappij samen, tot een maximum claimbedrag van 25.000 euro." 

KLM laat weten de dagvaarding af te wachten en zal de ingediende claims in behandeling nemen. Transavia kon nog niet reageren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honderden gedupeerde vliegreizigers melden zich bij claimclub

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van