Carrière

Reisjournalist zonder klussen: 'Ideale moment om eigen land te verkennen'

28 mei 2020 16:48 Aangepast: 28 mei 2020 17:05
Dirk Wijnand de Jong op expeditie in Hollandia. Beeld © Bas van Oort

Daar zit je dan, met je paspoort en je goede gedrag. Reisjournalist Dirk Wijnand de Jong kon niet in- maar uitpakken toen de coronacrisis uitbrak. Het nieuwe reisboek waar hij al een jaar aan werkte, Expeditie Achtertuin, kwam als een geschenk uit de hemel. "Het is ook wel heel treurig, een reisjournalist die niet op reis kan."

Een reis naar het uiterste plekje van Rusland met de Transsiberië Express? Afgezegd. Of de reis naar Japan? Ging niet meer door. Alles kon reisjournalist Dirk Wijnand de Jong na het afkondigen van de intelligente lockdown half maart meteen afzeggen.

"Ik had niet heel veel reizen staan, maar ik zou bijvoorbeeld in april met een zeilschip langs de kust van IJsland varen met wetenschappers die onderzoek zouden doen naar plastic deeltjes in de oceaan en walvissen", vertelt De Jong aan de telefoon.

"Het is ook wel heel treurig, een reisjournalist die niet op reis kan" - reisjournalist Dirk Wijnand de Jong

Opdrachtgevers zijn voorzichtig

Zijn opdrachtgevers zijn ook voorzichtig, merkt De Jong. Ze laten verhalen schrijven door de redacteuren in dienst en verplaatsen de focus naar Nederland. "Het zal dus nog wel even duren voordat ik weer op hetzelfde niveau reisverhalen kan maken."

"Dit zijn wel akelige tijden. Je ziet je inkomsten teruglopen. Ik had een vaste wekelijkse reisrubriek in Veronica Magazine, die heb ik nu al drie maanden niet gedaan."

Uitgeverijen van tijdschriften en kranten zien advertentie-inkomsten omlaag gaan, dat vertaalt zich naar minder klussen voor freelancers. Je kunt wel een plan de campagne optuigen, maar als je het land niet uitkunt... Voor mij pakte het niet goed uit. Het is ook wel heel treurig, een reisjournalist die niet op reis kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse gidsen in het buitenland: 'We komen hier als team sterker uit'

Expeditie Achtertuin

Daarom probeert hij nu ook reisverhalen over Nederland te verkopen aan zijn opdrachtgevers. "Ik heb gezegd: Nederland is straks het enige land waar je nog wel naartoe kunt. Ik heb twee harde schijven vol verhalen en foto's over Nederland liggen, kom maar op."

Toevallig bracht De Jong met reiskompaan en fotograaf Bas van Oort net een koffietafelboek uit, toepasselijk getiteld Expeditie Achtertuin. Het voert langs de mooiste plekjes van Nederland. Dat was al een jaar in de maak en komt eigenlijk precies op het goede moment uit. 

"Het boek was eigenlijk bedoeld voor de liefhebber die met een avontuurlijke bril naar Nederland kijkt. De planning had niemand kunnen voorzien. We zijn dus niet opportunistisch bezig. Dit is het ideale moment om je eigen land te gaan verkennen."

'Bedankt voor dit boek'

Het boek, dat inmiddels in de Bestseller 60 staat, de bestverkochte boeken per week, is nu een 'godsgeschenk', zegt hij. Op al deze media-aandacht waren ze ook totaal niet voorbereid. "Dat is misschien nog wel leuker: we krijgen reacties van totale onbekenden die zeggen: we slaan het buitenland dit jaar over en gaan Nederland ontdekken, bedankt voor dit boek. Daar doe je het voor."

Toch betekent een nu al uitverkochte eerste druk (2500 exemplaren) niet dat De Jong er ook meteen financieel de vruchten van plukt. "Je krijgt een voorschot, daarvan kun je rondreizen en je werk doen. Maar pas een jaar na uitgave krijg je betaald. Dus alles wat we nu verkopen zien we pas volgend jaar terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De microcamping: zet je tent op bij iemand in de tuin

Bestaat de reisjournalist straks nog wel?

Of de reisjournalist zoals we 'm kennen straks nog bestaat, weet De Jong ook nog niet. In de reisjournalistiek is het gebruikelijk om samen te werken met andere partners, zoals hotels en vliegmaatschappijen. Maar bestaan de potjes voor reisjournalisten straks nog wel? "Of gaan die naar cruciale onderdelen van het bedrijf?" 

En of er straks überhaupt weer gevlogen kan worden is ook afwachten. "Easyjet wil van 30 procent van het personeel af. Dan kan ik me niet voorstellen dat ze nu reisjournalisten willen sponsoren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Campings bijna weer open: tenten als warme broodjes over de toonbank

Kinderboek

De Jong blijft niet bij de pakken neerzitten. Hij denkt al na over een vervolg op Expeditie Achtertuin. En hij is eindelijk begonnen aan zijn kinderboek dat zich afspeelt in museum Naturalis in Leiden. Daar kijkt hij op uit als hij achter zijn bureau zit te schrijven.

"Ik heb er al zo vaak gelopen en gedacht: hoe zou het zijn als al die dieren hier met elkaar interacteren? Het is mijn kindje geworden dat me deze crisis heeft bezig gehouden."

Het gaat over een oermensje, de Homo Erectus, die ook in Naturalis staat. "Die wil als eerste de wereld rondreizen. Daar zit natuurlijk ook wat van mijzelf in."

Maar het oermensje had met één ding geen rekening gehouden: "Namelijk doodgaan. Dan wordt hij honderdduizend jaar later wakker in een museum omringd door opgezette dieren. Dat noem ik dan ook het Diernamaals. Het is bijna af, ik hoop het straks te kunnen verkopen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van