Ga naar de inhoud
Personal finance

Hypotheek in coronatijd: sector komt met vragenlijst voor werkenden

Beeld © ANP

Hypotheekadviseurs komen met een uniforme vragenlijst voor mensen die een hypotheek aanvragen. Door de economische onzekerheid stellen banken al extra vragen aan klanten, bijvoorbeeld over baanzekerheid. Maar iedere bank hanteert een eigen beleid. Hypotheekadviseurs en Nationale Hypotheek Garantie willen daar verandering in brengen. Al is er weinig interesse voor.

Kun je thuiswerken? Bestaat er een kans dat je minder uren moet gaan werken? Is je vakantiegeld weggevallen? Hoe lang kun je de hypotheeklasten betalen uit je financiële reserve? Het zijn een aantal vragen die in een uniforme vragenlijst staan, die de hypotheekadviesbranche vandaag presenteerde.

Uniform

Niet alleen ondernemers worden door corona aan een strenger regime van de banken onderworpen. Ook veel werknemers die gewoon in vaste dienst zijn kunnen rekenen op extra vragen bij de hypotheekaanvraag. Iedere bank hanteert zijn eigen beleid en dat was een doorn in het oog van hypotheekadviseurs.

Samen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die door garantstelling het verkrijgen van een hypotheek voor met name starters gemakkelijker maakt, is er een uniforme vragenlijst opgesteld.

Maatwerk

"De hoop is dat de hele sector zich hier achter gaat scharen", zegt woordvoerder Martin Holleman van Adfiz, de branchevereniging van onafhankelijke financieel adviseurs. De collega's van de Organisatie voor Financiële Dienstverleners (OvFD) hebben zich daar ook bij aangesloten.

Een belangrijk onderdeel is dat de vragenlijst ruimte overlaat voor maatwerk. Als voorbeeld geeft Holleman iemand die in de horeca werkt. Omdat de horeca zwaar geraakt wordt door de coronacrisis, kan een andere vragenlijst ervoor zorgen dat het onmogelijk wordt om een hypotheek aan te vragen.

"Maar als financiering in een bepaald geval toch verantwoord is, dan biedt dit model maatwerk om toch financiering te verstrekken", legt hij uit.

Banken hebben weinig interesse

Banken zijn niet verplicht om deze uniforme vragenlijst te gebruiken, maar volgens de Nederlandse Vereniging van Banken staan ze wel achter het idee van de vragenlijst. Toch zijn de grootbanken niet overstag.

Zo laat ABN Amro weten de vragenlijst nog in beraad te hebben. "We gebruiken hem nog niet, misschien in de toekomst wel", zegt woordvoerder Karen de Vries.

Rabobank heeft geen interesse, want de bank gebruikt überhaupt geen vragenformulier. Wel worden de coronagevolgen besproken bij een hypotheekgesprek.

ING en Volksbank

Bij ING is het niet veel anders. De bank baseert zich op een werkgeversverklaring die niet ouder mag zijn dan twee maanden. Bij het adviesgesprek wordt wel naar de financiële verwachte situatie van de komende tijd gevraagd. Een uniforme vragenlijst vindt ING dan ook niet nodig.

De Volksbank, die met merken als SNS, ASN en BLG Wonen hypotheken verstrekt, kon niet vertellen of het gebruik gaat maken van de uniforme vragenlijst.