Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Evenementhallen en congrescentra boos over 30-mensenregel

28 mei 2020 11:47 Aangepast: 28 mei 2020 11:59
De Hiswa, een van de beurzen in de RAI. Beeld © Hiswa

Evenementlocaties zoals de RAI, de Jaarbeurs en de Brabanthallen mogen op 1 juni open, maar er zijn maximaal 30 bezoekers toegestaan in het pand, heeft de overheid bepaald. 1 juli wordt dit mogelijk verruimd naar honderd. De haleigenaren zijn teleurgesteld. "Alles is aangepast. We kunnen nu al open voor meer dan honderd mensen."

Van vakbeurzen tot snuffelmarkten, jaarlijks trekken duizenden bezoekers naar evenementen in de Brabanthallen in Den Bosch. Het complex bestaat uit acht hallen, meerdere zalen, een congrescentrum en een theater, ieder met eigen ingang.

'Meer mensen passen zonder problemen'

Op 1 juli gaan de deuren weer open, zegt woordvoerder Linda Engels. "Opengaan voor dertig man is voor ons sowieso niet rendabel. Sterker nog, we kunnen hier probleemloos meer dan 100 mensen binnen hebben, zonder dat de stromen elkaar kruizen. We hebben de ruimtes ingericht naar de anderhalvemetermaatschappij."

In bioscopen en theaters zijn vanaf 1 juni 30 personen per ruimte welkom. Het oogt daarom vreemd dat in de Brabanthallen (55.000 vierkanter meter) slechts 30 personen per pand zijn toegestaan.

Uitleg ministerie

Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie denken ze daar anders over. "Bij bioscopen kun je zorgen dat stromen elkaar niet kruisen. Je mag ook alleen op reservering naar binnen en je bezoek is tijdelijk van aard. Na een paar uur sta je weer buiten."

Bij het bezoek aan een vakbeurs of evenement is dat anders, meent het ministerie. "Die bezoekersstromen kun je bovendien niet goed scheiden. En een bioscoop trekt vooral lokaal publiek en bij een evenementenhal komen ze vanuit heel Nederland. Op 1 juli gaan we mogelijk wel naar 100 bezoekers per pand."

De bezoekersstromen niet goed scheiden? Linda Engels is het daar niet mee eens. "We hebben eenrichtingsverkeer ingevoerd en er zijn tal van in- en uitgangen. In het conferentiecentrum staan de stoelen netjes uit elkaar en we kunnen tijdsloten invoeren."

Eigen looppad

In de Mainstage, een theater dat in 2019 geopend werd, is normaliter plaats voor 3000 zittende mensen. Bij staanplaatsen gaat het om 6000 bezoekers. Engels: "We hebben dat theater anders ingericht. Op sommige plekken staan zes stoelen bij elkaar voor gezinnen. Op andere plekken staan bijvoorbeeld twee stoelen. Er is in de anderhalvemetermaatschappij plek voor duizend mensen. En we kunnen het stroomlijnen zodat eerst rij 1 vertrekt, dan rij 2. Iedereen heeft een eigen looppad, dus de bezoekers komen elkaar niet tegen."

Kortom: de Brabanthallen zouden liever per direct voor meer dan honderd bezoekers per pand opengaan. "Een dansfeest organiseren is lastig, dat gaat 'm niet worden. Maar een vakbeurs, congres of show is geen enkel probleem."

Jaarbeurs teleurgesteld

Ook bij de Jaarbeurs zijn ze teleurgesteld over het besluit van het ministerie. Events kunnen prima volgens de anderhalvemeterrichtlijn plaatsvinden, stelt het bedrijf al langer op haar site.

"Op dit moment zijn alle evenementen tot 1 september 2020 verboden. We denken dat vakbeurzen, congressen en andere zakelijke bijeenkomsten niettemin al eerder met inachtneming van de maatregelen op een goede en veilige wijze kunnen worden georganiseerd. Ook veel andere events kunnen goed plaatsvinden in de ruim 100.000 vierkante meter hallenoppervlakte van Jaarbeurs."

"We weten nog niet of we 1 juni opengaan. Het nieuws verraste ons. Bioscopen en theaters mogen wel dertig mensen per ruimte ontvangen. Wij kunnen de stromen juist zo goed scheiden", zegt een woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pathé-bioscopen bijna open, maar ‘absoluut niet rendabel’

Bredere gangpaden

Datzelfde geluid klinkt bij de RAI in Amsterdam. "Bij elke beurs of congres bepalen we vooraf de inrichting. Dat maakt ons volledig flexibel bij het reguleren van de bezoekersstroom. We kunnen bredere gangpaden maken of eenrichtingsverker invoeren. Zo kunnen we aansluiten bij de eisen van het RIVM", zegt woordvoerder Eline Deijs.

"We kunnen dat zelfs beter dan andere locaties die nu wel voor meer dan dertig mensen openmogen zoals de bioscopen, Ikea, tuincentra en warenhuizen. Het gaat om ruim 100.000 vierkanter meter met meerdere ingangen. En in de theaterzaal kunnen we stoelen vrijlaten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van