Ga naar de inhoud
Personal finance

Een op de tien Nederlanders kan moeilijk rondkomen door coronacrisis

Beeld © iStock

​​​​​​​De hele samenleving wordt hard geraakt door de coronacrisis, maar de grootste klappen vallen bij hen die het al het zwaarst hebben. Ongeveer twee derde van mensen zonder vast contract met toch al een mager inkomen, zijn er door de coronacrisis op achteruit gegaan.

Het gaat om mensen met een zogenaamde flexibele arbeidsrelatie en zzp'ers. Van hen daalde bij respectievelijk 62 en 69 procent het inkomen, blijkt uit een peiling van het platform Wijzer in Geldzaken onder zo'n 1200 Nederlanders.

Het wegvallen van inkomsten levert fikse stress op, dat mag geen verrassing heten. De groep Nederlanders waar het om gaat is groter dan je wellicht denkt: een op de tien Nederlanders zegt moeilijk rond te kunnen komen. 

Adempauze
Lees ook:
Adempauze moet voorkomen dat mensen dieper en dieper in schulden wegzinken

Ondanks overheidssteun in de problemen

Het gaat dan om mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering, maar ook over zzp'ers en flexwerkers met beroepen waarin weinig wordt betaald. Zij gaan er zelfs met steun van de overheid op achteruit in inkomen, en moeten daar ineens oplossingen voor verzinnen. 

Dat gaat vaak gepaard met het maken van schulden, iets waar financiële toezichthouder AFM onlangs al voor waarschuwde. 

AFM
Lees ook:
AFM waarschuwt voor louche geldschieters in coronacrisis

Spaargeld gebruiken

Bijna de helft van de ondervraagden heeft al spaargeld moeten gebruiken om de rekeningen te betalen. En 33 procent zegt dat zij verder in de problemen komen als de huidige situatie nog langer duurt dan drie maanden. 

Lang niet iedereen heeft zo'n buffer. Meer dan 40 procent van mensen met een uitkering of laagbetaald flexwerk heeft geen stroppenpot voor een tegenvaller van meer dan 2000 euro. Dat geeft vaak kopzorgen, vooral bij de laagbetaalde zzp'ers. Van hen vindt 38 procent het moeilijk om de geldzorgen even te vergeten. 

Werkloosheid
Lees ook:
Werkloosheid stijgt harder dan ooit werd gemeten, vooral jongeren zijn de klos