Life

Duitse toeristen komen weer naar ons land: 'Ze zijn heel erg welkom'

30 mei 2020 09:03 Aangepast: 30 mei 2020 11:43
Duitse toeristen in een kuil op het strand van Egmond aan Zee. Beeld © ANP

Sie sind wieder da! Nu de coronamaatregelen verder worden versoepeld, durven Duitsers weer tripjes naar Nederland te maken. En dat is goed nieuws voor de economie, want onze oosterburen zijn van groot belang voor het herstel van de toeristische sector in ons land.

Langs de kust en op de Waddeneilanden, maar ook in steden, rondom de Limburgse heuvels en op de Veluwe: overal duiken weer Duitsers op. Half mei schaften verschillende deelstaten van Duitsland de verplichte twee weken quarantaine na bezoek aan een ander EU-land af. Dat geeft Duitsers meer ruimte zich vrij te bewegen naar Nederland, het enige land met wie ze de grens niet gesloten hadden.

Frank Spooren, directeur van VVV Texel, merkte het effect van het opheffen van de quarantaineverplichting direct. Op hun boekingsplatform, waar ruim tien procent van de totale boekingen van Texel binnenkomt, was plots veel meer activiteit. "Twee weken geleden was 13 procent van de boekingen Duits. Nu is dat gestegen naar 25 procent."

Toeristen fietsen langs de vuurtoren op Texel. Toeristen fietsen langs de vuurtoren op Texel.

Een duidelijke toename dus, al zitten ze nog niet op het niveau van voor de coronacrisis, toen de Duitsers een derde van het totale aantal boekingen voor hun rekening namen. Maar Spooren is sowieso blij dat er weer meer beweging in komt. "Ze zijn heel erg welkom."

Terugkeer van toeristen is hard nodig

De terugkeer van toeristen is namelijk hard nodig. "Tachtig procent van de eilandeconomie bestaat uit toerisme. We moeten dus ook wel. Het is geen keuze", legt Spooren uit.

Toch riepen huisartsen van Texel half maart alle toeristen nog op om vooral weg te blijven van het eiland. "Ze zeiden dat uit angst voor de komst van grote groepen mensen, maar de cijfers die wij toen tot onze beschikking hadden, gaven een heel ander beeld. Ik was in die periode alleen maar bezig met omboeken en annuleren. Bovendien zitten we nu in een andere fase. De boodschap vanuit de overheid is veranderd", zegt Spooren.

Duitse campers aan de Brouwersdam in Zeeland. Duitse campers aan de Brouwersdam in Zeeland.

Duitsers goed voor ruim dertig procent van het inkomend toerisme

Vorig jaar trok Nederland 20,1 miljoen toeristen die minimaal één overnachting boekten, blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Daarvan kwamen 6,1 miljoen bezoekers uit Duitsland, waarmee ze met 30,3% verreweg het grootste aandeel vormen.

Na de Duitsers komen de Belgen met 2,5 miljoen bezoekers, op de voet gevolgd door de Britten met een aantal van 2,4 miljoen.

Als het gaat om korte vakanties is Nederland een zeer populaire bestemming voor Duitsers. Al moeten we Oostenrijk nog voor laten gaan. Wordt er alleen gekeken naar grensregio's zoals Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen dan staat Nederland voor een korte trip met stip op nummer één.

Bezoekers spreiden met speciale app

Spooren benadrukt dat er met het beddenmaximum van 45.000, dat Texel al in de jaren tachtig ingesteld heeft, nooit meer dan 65.000 mensen op het eiland zijn. Dat is inclusief de 13.500 inwoners, het werkverkeer en de dagjesmensen.  "Met onze TexelMap-app kunnen mensen vervolgens zien waar het druk is, zodat ze die plekken kunnen vermijden. Er is echt ruimte genoeg", aldus Spooren.

Ook in Zeeland worden toeristen weer welkom geheten, nadat de provincie op het hoogtepunt van de crisis een paar weken geen overnachtingen toestond.

Duitsers houden zich aan de regels

Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland, voelt twee lijnen onder de bevolking als het gaat om de terugkeer van toeristen: "Er is het toeristische bedrijfsleven en die snakken naar klanten. Daar is onder de Zeeuwen veel begrip voor.  Ze weten wat het belang voor de economie is. Maar er is ook een grote groep die het hart vasthoudt."

Maar als iedereen zich aan de regels houdt en de provincie ook een manier heeft om bezoekers goed te spreiden, voorziet Lonink niet zo snel problemen. Zeker niet bij de Duitsers. "Duitsers houden zich beter aan afspraken dan wij dat doen. Wat dat betreft zijn Nederlanders toch meer de vrije jongens, terwijl Duitsers het heel graag netjes willen doen en actief vragen naar wat de voorschriften bij ons zijn."

Zimmer frei, kamerverhuur in Zandvoort. Zimmer frei, kamerverhuur in Zandvoort.

Dat onze Oosterburen de regels serieus nemen, merkt ook het NBTC. Op de Duitse vestiging van de organisatie die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en promoten van Nederland als bestemming komen steeds meer vragen binnen.

Nederland is favoriet

"De meest gestelde vraag die we momenteel van Duitsers krijgen, is of ze weer naar Nederland mogen", vertelt Michael Siebers van NBTC Duitsland. "Daarnaast willen ze bijvoorbeeld ook weten hoe het zit met mondkapjes en met hoeveel ze in een auto mogen reizen."

Dat de behoefte toeneemt is ook voor NBTC duidelijk. "Zeker voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen is Nederland het favoriete vakantieland als het gaat om korte vakanties. Dat is altijd al zo geweest. Onze kust is voor hen de dichtsbijzijnste kust. Dus die natuurlijke trek naar Nederland wordt nu weer opgepakt", legt Siebers uit.

Duitse auto rijdt Nederland binnen. Duitse auto rijdt Nederland binnen.

De kust is nog altijd enorm populair, maar Duitsers zijn ons land steeds verder gaan verkennen. "Zij zijn degenen die zich het meest door Nederland spreiden. Dus vanuit ons oogpunt zijn dit ook de toeristen die het beste voor duurzaam herstel kunnen zorgen", zegt Siebers.

Zonder reservering voor de deur

Dat kan Marthijn Tabak van Center Parcs bevestigen. 20 mei heropende het bedrijf de eerste vakantieparken in Nederland. "We zien de eerste Duitse gasten weer komen en merken ook dat de boekingen toenemen."

Niet alleen in de kustprovincies, maar verdeeld over het land. Sterker nog, bij de heropening van het vakantiepark in Limburg werd als eerste een Duits gezin verwelkomd. "Ze hadden geen reservering, maar stonden spontaan bij ons voor de deur", vertelt Tabak. Er was in Center Parcs, dat momenteel €600 miljoen investeert om haar parken te vernieuwen, zeker plek voor het gezin.

Badgasten aan de Zeeuwse kust. Badgasten aan de Zeeuwse kust.

De terugkeer van Duitse toeristen is economisch gezien veelbelovend, maar op een inhaalslag hoeft de sector dit jaar niet meer te rekenen. "Daarvoor is er de afgelopen maanden teveel ingestort", zegt Siebers. Maar de verwachting is wel dat Nederland bij veel Duitsers hoog in de lijst zal staan voor een vakantie.

Afwachten

Wellicht dat ze ons land voor komende zomer ook veiliger vinden dan Spanje of Italië, maar dat is koffiedik kijken. "Iedereen heeft een favoriet vakantieland en hoopt daar nog heen te gaan. Ook andere landen in Europa willen de grenzen weer openen. Dus het is afwachten hoe mensen daarmee om zullen gaan", aldus Siebers.

Pas als de reisrestricties binnen de EU worden opgeheven zal te zien zijn of de vakantietrek bij Duitsers gaat verlopen zoals normaal of dat Nederland een streepje voor krijgt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van