Personal finance

Fiscus gaat 12.000 mensen extra helpen met aangifte

26 mei 2020 06:15 Aangepast: 26 mei 2020 09:06
Hulp bij de belastingaangifte op een kantoor van de fiscus voor de coronacrisis. Beeld © ANP

De belastingaangifte is voor de meeste van ons een vervelend klusje, maar best te doen. Dat geldt niet voor iedereen. Deze mensen konden altijd langs bij de fiscus voor hulp. Dat kan nu niet vanwege de coronacrisis. De oplossing: een telefoongesprek.

De Belastingdienst verstuurt deze week zo'n 12.000 brieven naar mensen die al een afspraak hadden om geholpen te worden bij de aangifte. In die brief behalve datum en een tijdstip ook een verificatiecode, zodat diegene die aangifte doet, zeker weet dat hij of zij een medewerker van de dienst aan de lijn heeft en geen oplichter. 

Het gaat om mensen die op zichzelf al een eenvoudige aangifte hebben, die vooraf al is ingevuld door de fiscus. Toch is de hulp wel gewenst, bijvoorbeeld vanwege laaggeletterdheid of omdat mensen digitaal niet zo vaardig zijn, legt een woordvoerder uit. Meestal is de klus binnen het kwartier geklaard, voegt hij toe.

Automatisch uitstel

In totaal hadden zo'n 43.000 mensen gevraagd om een afspraak op kantoor bij de fiscus voor hulp. Voor de rest van de groep gaat de dienst kijken of zij op dezelfde manier geholpen kunnen worden, maar dat is nog niet zeker. Bij hen gaat het om 'iets complexere aangiftes', bijvoorbeeld vanwege aftrekposten. 

Iedereen die om hulp heeft gevraagd, heeft automatisch uitstel gekregen tot 1 september van dit jaar. Dat geldt ook voor mensen die iemand anders gemachtigd hebben de aangifte voor hen te doen. 

Druppel op een gloeiende plaat

De 12.000 openstaande aangiftes die de fiscus hiermee wegwerkt, zijn overigens een druppel op een gigantische gloeiende plaat als je ze vergelijkt met bijna 3 miljoen mensen die uitstel hebben gekregen voor hun aangifte. In die laatste groep zitten overigens vooral heel veel mensen die zelf uitstel hebben aangevraagd. 

Tot 1 mei, als het aangifteseizoen officieel voorbij is, kreeg de fiscus 9,3 miljoen aangiften binnen, iets minder dan de 9,5 tijdens de aangifteperiode vorig jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

410.000 mensen deden belastingaangifte op dag 1, systemen raakten overbelast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van