Ga naar de inhoud
Life

Campings bijna weer open: tenten als warme broodjes over de toonbank

Beeld © ANP

Nederlandse campings mogen op 1 juni weer open. Naast een uitkomst voor vakantiegangers in eigen land komt die opening ook als geroepen voor verkopers van kampeerspullen. Als gevolg van de coronacrisis verkochten ze maandenlang nauwelijks iets, maar nu gaan tenten als warme broodjes over de toonbank.

"Er zijn tien wachtenden voor u..." Bij kampeerwinkel De Wit in Schijndel, de grootste in de regio, is het druk. Mede-oprichter Mark de Wit merkt dat klanten de winkel weer goed weten te vinden.

"Nu de regering geroepen heeft dat de campings op 1 juni weer opengaan, verkopen we zeker meer. Voor die tijd ging het superslecht. We zijn nu bezig met een inhaalslag."

Traditioneel gezien begint het kampeerseizoen op 1 april, als de campings opengaan. Maar dat was een slechte maand voor het bedrijf. "Toen Rutte riep dat we weer mochten, ging het los. Nu loopt het hartstikke goed en lopen we de achterstand in. Als het doorzet, denk ik dat we een beter jaar krijgen, maar dat moet nog wel gebeuren."

De
Lees ook
De microcamping: zet je tent op bij iemand in de tuin

Gemak

Kampeerders gaan nu voor gemak, zeker de nieuwkomers, vertelt De Wit. "De oppomptentjes, met buizen waar je lucht in pompt in plaats van dat je tentstokken moet gebruiken, zijn nu populair." 

Die zijn makkelijk op te zetten. "En die heb je van klein tot groot formaat, voor zes personen. Dan moet je denken aan 229 euro tot 2000 euro voor een grote, met een luifel en alles erop en eraan."

Exacte aantallen kan De Wit Schijndel niet geven, maar voor de klassieke, oude vertrouwde tent met stokken is ook nog wel belangstelling, merkt hij. "Die is ook strakker op te zetten dan een oppomptent."

Ook bij outdoorwinkel Bever zijn tenten erg populair, zegt woordvoerder Marjolein Vendrig. Exacte cijfers wil het bedrijf niet geven, maar er wordt zo'n anderhalf keer meer verkocht dan vorig jaar, zegt ze. Bever verwacht dat de verkoop doorzet, omdat mensen niet naar het buitenland gaan en op zoek gaan naar andere vakantiemogelijkheden.

Vakantie
Lees ook
Vakantie vieren in eigen land: 'De camping is een paradijs voor de kinderen'

Met alleen een tent ben je er nu niet

Omdat de gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen op campings en vakantieparken pas naar verwachting 1 juli weer open gaan, heb je nu niet genoeg aan alleen een tent.

Eind april steeg de verkoop van chemische toiletten al. De Wit ziet nu ook een toename in tentjes met ingebouwde douches.

Bever verkoopt ten opzichte van vorig jaar drie keer zoveel zelfvoorzienende spullen, zegt Vrendig. "Het lijkt er dus op dat de consument zich voorbereidt op zelfvoorzienend kamperen", zegt ze.

En dat vermoeden kan goed kloppen. Van de 7,2 miljoen mensen met vakantieplannen, zeiden 1,8 miljoen er begin deze maand van plan te zijn om in eigen land te blijven.

Zelfvoorzienend
Lees ook
Zelfvoorzienend op de camping: meer chemische toiletten verkocht

'Pop-uptentjes doen het goed'

Webgigant Bol.com laat weten dat de pop-uptentjes het met name opvallend goed doen. "Dat zijn tenten waarin je kunt douchen en omkleden. De afgelopen week verkochten we daar honderden van, 40 keer zoveel als in dezelfde week van 2019”, aldus een woordvoerder van Bol. 

Ook de kampeertenten voor drie personen doen het goed bij Bol: de verkoop daarvan is met 'honderden artikelen' 3,5 keer zoveel als in dezelfde week vorig jaar.

Behoefte aan uitproberen en advies

Mensen kloppen ook vaker aan voor advies, merkt Bever. "Mensen willen weten hoe kamperen werkt, wat voor spullen en materiaal nodig zijn, wat voor soort tent je moet hebben." 

En er is ook veel behoefte om fysiek langs te komen om tenten te proberen. "Mensen willen meer weten voordat ze een aankoop doen. Daar hebben we online een virtuele tour voor opgericht."

Reisbranche
Lees ook
Reisbranche houdt poot stijf over vouchers: 'Eigen belang van de klant'

Toeloop op kampeerwinkels is 'frappant'

Johan Erdtsieck, bedrijfsleider bij kampeersupermarkt Frans de Witte in Houten, ziet iets heel anders gebeuren. Normaal gesproken verkoopt de kampeersupermarkt tientallen tenten per dag, en in het weekend veel meer, nu 'houdt het niet over'.

Daarentegen loopt de verkoop van alles in en om het huis -  zwembaden, skeelers, relaxstoelen, chemische toiletten en hangmatten - 'als een tierelier'. "Frappant", noemt hij de toeloop op de kampeerwinkels nu. Hij vergelijkt de run op toiletten met de run op schaatsen in de winter. "Als er ijs ligt moet iedereen ineens schaatsen. Nu een chemisch toilet en een solardouche."

Bij moederbedrijf Bever, dat toevallig ook naast hun winkel zit en winkels moest sluiten door de coronacrisis, ziet hij dat het minder goed ging. Die winkels zijn nu grotendeels weer open, maar: "Mensen kunnen nu niet reizen. En Bever verkoopt spullen voor extreme outdoor-reizen en high end trekking."

Wat dat betreft zit hij qua assortiment wat beter, denkt hij: "Wij hoefden maar 10 dagen dicht. We hebben een bredere doelgroep en we kunnen de winkel door de supermarktopzet beter organiseren. We hebben iemand die de klanten begroet bij binnenkomst, van informatie voorziet en karretjes ontsmet."

'Achterstand inlopen wordt moeilijk'

De Wit Schijndel verwacht dat de drukte doorzet, maar denkt dat de opgelopen achterstand inlopen wel moeilijk is. Als de grenzen opengaan, zou het wel schelen, denkt hij. "We verwachten wel dat dat gaat gebeuren. Dan komt het goed. Maar als we allemaal in Nederland moeten kamperen, zijn er te weinig campings."

Dit is een artikel van