Ga naar de inhoud
Personal finance

Drukkere tijden voor makelaars, meer mensen zetten hun huis te koop

Een makelaar op weg naar een aangeboden huis in Haarlem. Beeld © ANP

Door corona kiezen meer mensen ervoor om hun huis in de verkoop te zetten. Makelaars hebben het de laatste weken drukker dan normaal, blijkt uit een rondgang van RTL Z. 'Met enige verbazing aanschouwen we dit', zegt de Brabantse makelaar Robin Scholten.

Wie een rondje door de eigen buurt loopt zal het wellicht al zijn opgevallen. Er zijn meer tekoopbordjes te zien in tuinen en aan gevels. Op de website Funda, waar het woningaanbod op staat, is het aantal te koop gezette woningen hoger dan een jaar geleden.

De trend was sinds de zomer van 2019 licht negatief, jaar op jaar vergeleken. Maar de laatste weken is dat omgekeerd. Wekelijks werden er meer huizen op Funda gezet dan een jaar eerder. "Feedback die we krijgen van makelaars is dat ook zij flink drukker zijn", zegt Funda-directeur Quintin Schevernels.

Corona extra zetje tot verkoop

Nu is het voorjaar altijd een drukkere periode voor makelaars, vertelt woordvoerder Sonja van der Graaf van makelaarsvereniging NVM. Daar komt dit jaar bovenop dat mensen door coronatijd 'geconfronteerd worden met hun huis'. Daar bedoelt ze mee dat mensen beseffen dat het bijvoorbeeld wel prettig is om een extra kamer te hebben voor thuiswerken.

Corona zorgt voor het 'extra zetje dat mensen nodig hadden als ze al wilden verhuizen'. Volgens Van der Graaf zetten mensen niet zozeer hun huis te koop omdat ze het gevoel hebben dat er een recessie aankomt.

Huizen
Lees ook:
Huizen worden (eventjes) goedkoper, maar lang kunnen we daar niet van genieten

Gekkenhuis

Deze drukte had Robin Scholten van Lelieveld Makelaardij, actief in de driehoek Eindhoven, Tilburg en Den Bosch, een paar weken geleden ook niet verwacht. "Ik dacht dat de woningmarkt tot rust zou komen een paar weken geleden. Het lijkt nu echt een gekkenhuis."

Scholten kan er niet echt de vinger achter krijgen waarom er zo veel beweging is op de woningmarkt. Mogelijk omdat de rente nog altijd laag is, denkt hij. Of omdat mensen nu nog het nodige voor hun woning kunnen krijgen. Het blijft immers gissen hoe de woningmarkt er over een half jaar uitziet.

Tijd om na te denken over verkoop

"Mensen willen graag en hebben tijd om erover na te denken", zegt Judith Kalsbeek van het Friese makelaarskantoor Hoekstra. Ze doelt erop dat we massaal thuiszitten door corona. Ook zij had verwacht dat de woningmarkt stil zou komen te vallen, maar het loopt nu allemaal harder dan normaal.

Een van de redenen is volgens haar dat mensen die nu voor nieuwbouw gaan, erover nadenken om hun huidige woning in de verkoop te zetten.

Je
Lees ook:
Je nieuwe huis staat in de steigers; wanneer moet je je huidige huis verkopen?

Verandert nog weinig op de woningmarkt

Normaliter zorgt een toename in het woningaanbod voor een verandering in de markt. De afgelopen jaren zette je je huis pas in de verkoop, als je een nieuwe woning had gekocht.

Toch verwacht hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer niet dat dat opeens omslaat. Daarvoor is het tekort aan woningen nog veel te groot . "Je neemt erg veel risico om eerst een huis te verkopen en dan pas iets te kopen."

Voor je het weet zit je zonder huis. Want zo veel aanbod is er nou ook weer niet. Het spel van overbieden zal nog wel even blijven bestaan, denkt hij.

Enorme vraag, maar niet meer dan daarvoor

Ook Frits Markus van Markant Makelaars uit Barendrecht blijft nuchter. "Ik zie bijna geen verschil. Het aanbod is niet meer dan daarvoor." Cijfers over heel Nederland zeggen volgens hem niet zo veel. "De woningmarkt bestaat niet. Wat is gemiddeld? Ik heb daar niet zoveel mee."

Wel ziet hij dat de vraag naar woningen groot blijft, waardoor hij het nog altijd druk heeft. "Funda ziet een enorme toeloop van bezoekers. Dat komt deels door het thuiswerken denk ik." Interesse genoeg, maar het is lastig om een nieuw huis te bemachtigen. En wie alleen zoekt, zet zijn eigen huis nog niet te koop, is Markus zijn ervaring.

RTL Z Huizenindex: drie scenario's voor de 'corona-woningmarkt':

RTL Z Huizenindex: drie scenario's voor de 'corona-woningmarkt'

10:22