Ga naar de inhoud
Carrière

Citigroup: ontslaggolf coronacrisis treft vrouwen harder dan mannen

'Als 31 miljoen vrouwen wereldwijd door corona hun werk kwijtraken, dan kost dat de wereldeconomie 1 biljoen dollar' Beeld © Getty

Vrouwen dreigen eerder hun baan kwijt te raken als gevolg van het coronavirus dan mannen. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Citigroup.

Wereldwijd zijn er ongeveer 44 miljoen mensen die hun baan waarschijnlijk kwijt raken omdat ze in sectoren werken die hard worden geraakt door de coronacrisis. Van die groep zijn 31 miljoen vrouw en maar 13 miljoen man.

Dat blijkt uit een onderzoek van Citibank, waar Bloomberg over schrijft. Dat onderstreept dat vrouwen kwetsbaarder zijn hun baan kwijt te raken in de crisis.

De onderzoekers hebben in het rapport overigens niet de situatie in China meegenomen. Als dat wel zou zijn gebeurd, dan zouden de aantallen waarschijnlijk nog hoger uitkomen.

Zakenbank
Zie ook:
Zakenbank Goldman Sachs: geen vrouw in bestuur, dan geen beursgang

1 biljoen dollar

Citibank schat dat er in de wereld meer dan 220 miljoen vrouwen werken in sectoren waarin het risico groot is dat mensen hun baan kwijt raken door de pandemie.

Als de 31 miljoen vrouwen die dreigen hun werk kwijt te raken ook daadwerkelijk zonder baan komen te zitten, dan zou dat een verlies van het mondiale bbp betekenen van 1 biljoen dollar (1000 miljard dollar, ruim 900 miljard euro), denken de analisten van Citigroup.

Oplossingen

Zij hebben wel een paar ideeën om ervoor te zorgen dat vrouwen minder risico lopen hun baan kwijt te raken. Zo zouden bijvoorbeeld overheden moeten stimuleren dat vrouwen flexibeler tijden kunnen werken.

Daarnaast zou kinderopvang moet worden gesubsidieerd.