Ga naar de inhoud
Carrière

'Bonus inleveren? Zet liever de zzp'er op straat'

Beeld © archiefbeeld ANP

Het eigen extraatje van vaste medewerkers is belangrijker dan het levensonderhoud van een collega die als zelfstandige werkt. Werknemers zien liever dat hun werkgever afscheid neemt van zzp'ers dan dat hun bonus wordt geschrapt. 

Vooral mannen blijken niet solidair met hun zelfstandige collega’s, blijkt uit een peiling onder meer dan 1000 werknemers in opdracht van loonstrookjesverwerker Visma Raet.

Bedrijven zien zichzelf genoodzaakt op de kosten te letten, vanwege de coronacrisis en nemen maatregelen. Gevraagd naar de minst erge coronamaatregel noemt 43 procent van de mannelijke medewerkers het op straat zetten van zzp'ers. Iets meer dan een kwart vindt het schrappen van de bonus het minst erg. 

Bij vrouwen is het andersom, al lopen de percentages niet ver uiteen. Onderaan de streep willen iets meer vrouwen zelf offers brengen.

Bonus gebruikelijk

Met name in de financiële sector, maar ook elders, zijn bonussen een gebruikelijke manier van belonen. De hoogte van een bonus is afhankelijk van de prestatie van een individuele medewerker, een afdeling of het bedrijf als geheel. 

In principe is de bonus maximaal 20 procent van iemands vaste salaris, maar daar kan soms van worden afgeweken. Het schrappen van bonussen kan dus een aanzienlijke kostenbesparing opleveren. 

Datzelfde geldt voor het opzeggen van samenwerkingen met zzp'ers. Zeker als een bedrijf veel gebruik maakt van flexibele krachten. Zelfstandigen die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening behoren tot de zzp'ers met de hoogste inkomens, blijkt uit CBS-cijfers. 

Dit is een artikel van