Personal finance

Een derde Nederlandse werkenden afhankelijk van overheid voor loon

15 mei 2020 15:56 Aangepast: 15 mei 2020 16:03
Winkels en horeca zijn gesloten en moeten vaak een beroep doen op de NOW. Beeld © Hollandse Hoogte

Door de coronacrisis betaalt de overheid van een derde van alle werkenden het salaris geheel of gedeeltelijk. Zo'n 3 miljoen mensen krijgen inmiddels publiek geld.

Dat blijkt uit een analyse van de nieuwste cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

TOZO, NOW

Volgens het ministerie krijgen inmiddels 2,1 miljoen Nederlanders inkomenssteun via een van de noodmaatregelen.

Het gaat om ruim 340.000 zelfstandigen die een beroep doen op de speciale regeling voor ondernemersbijstand (TOZO). Daarnaast maken nog eens 121.000 bedrijven gebruik van de NOW-regeling. Daardoor betaalt de overheid een groot deel van de lonen van 1,8 miljoen mensen.

Bijna een miljoen ambtenaren

Maar de overheid betaalt natuurlijk niet alleen mee aan de inkomens van de werkenden die door de coronacrisis zijn getroffen. Volgens de laatste cijfers kent Nederland zo'n 934.000 ambtenaren. Zij krijgen uiteraard ook hun loon van de overheid.

Daarmee komt het totaal van werkenden die voor hun geld gedeeltelijk of geheel afhankelijk zijn van de overheid op ruim 3 miljoen.

Een derde

Volgens de vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS zijn er in Nederland 9,1 miljoen werkenden. Dat betekent dus dat inmiddels een derde van de Nederlandse werkenden financieel afhankelijk is van de overheid.

We komen in een recessie, maar wat betekent dat precies?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van