Carrière

Banenmarkt en ondernemersvertrouwen storten in door crisis

15 mei 2020 07:46 Aangepast: 15 mei 2020 09:44
Beeld © Harold Versteeg

Een golf van bitter economisch nieuws komt vandaag over ons heen. Het vinden van een baan wordt in recordtempo moeilijker en ondernemers zien het allemaal even helemaal niet zitten.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

60.000 vacatures minder

Aan het eind van het eerste kwartaal waren er volgens het CBS al 60.000 vacatures minder dan een kwartaal eerder. Dat is de sterkste afname die ooit is gemeten. De daling bedroeg maar liefst 21 procent van het totaal.

Dat cijfer is extra slecht als je bedenkt dat het tot twee weken voor het einde van het kwartaal allemaal prima ging. Sterker nog: over het hele eerste kwartaal bezien daalde het aantal werklozen nog met 39.000 en het aantal banen groeide.

De gemeten daling in het aantal vacatures is ook aanzienlijk groter dan in de donkere economische dagen aan het einde van 2008, toen de kredietcrisis was losgebarsten. Toen nam het aantal vacatures af met 'slechts' 49.000.

Ondernemers in mineur

Voor werkzoekenden is er dus even niet zo veel reden voor optimisme, en bij ondernemers is dat ook heel ver te zoeken. Het ondernemersvertrouwen daalde ook naar een historisch dieptepunt. De indicator van het CBS kwam uit op een stand van -37,2.

Een stand onder 0 betekent dat er meer ondernemers negatief gestemd zijn dan positief. Een staan van -37,2 wijst dan ook op een ronduit dramatisch sentiment. Het treurigst zijn ondernemers in hun vooruitzichten over het economisch klimaat, het aantal nieuwe orders en de omzet voor de komende drie maanden.

Horeca krijgt hardste klap

Horecaondernemers zijn, niet verwonderlijk, het meest pessimistisch over de nabije toekomst van allemaal. In die sector komt het vertrouwen zelfs uit op -84,3. De sector ligt al twee maanden bijna helemaal stil, nadat restaurants en cafés hun deuren moesten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De minst negatieve bedrijfstak is de bouw. Daar kwam het vertrouwen uit op -13,6. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van