Personal finance

Uitkering van 600 euro voor flexwerkers die baan kwijt zijn door coronacrisis

13 mei 2020 19:55 Aangepast: 13 mei 2020 20:52
Beeld © ANP

Het kabinet wil flexwerkers die zijn getroffen door de coronacrisis drie maanden lang een uitkering van 600 euro geven. Het UWV moet de maatregel uitvoeren, tenminste als de uitkeringsinstantie daartoe in staat is.

Dat bevestigen bronnen in Den Haag aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS. Er zijn meerdere opties bekeken om flexwerkers tegemoet te komen, maar dit was de enige maatregel die uitvoerbaar is. De Tweede Kamer moet zich er nog over uitspreken.

Er is gekozen is voor een vast bedrag omdat de regeling daardoor uitvoerbaar wordt, aldus ingewijden. En het zal niet aan iedereen recht doen, is te horen. "Het verdient geen schoonheidsprijs."

Om in aanmerking te komen voor regeling moeten de flexwerkers wel inkomen hebben gehad aan het begin van  het jaar. Ook mogen ze niet in aanmerking komen voor andere regelingen zoals ww, zeggen ingewijden tegen RTL.

Bijna geen spaargeld

Een derde van de flexwerkers tussen de 20 en 45 jaar oud heeft bijna geen spaargeld, bleek eerder al uit onderzoek van Rabobank. Ze hebben minder dan 2500 euro opgepot, minder dan het Nibud adviseert.

Nu ze hun baan zijn verloren door de coronacrisis, dreigen ze in de  problemen te komen. Een deel van de flexwerkers kan gewoon een ww-uitkering krijgen, maar er valt ook een groep tussen wal en schip. Ze hebben geen ww-rechten opgebouwd. Naar verluidt gaat het om tienduizenden mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topambtenaren: draagvlak coronabeleid verdwijnt bij schrappen ontslagboete

Nederland heeft meer dan 3 miljoen flexwerkers, waarvan de helft in de leeftijdsgroep 20 tot 45. De werknemers zonder vaste contracten worden hard getroffen. De helft van de 275.000 uitzendkrachten in Nederland heeft geen of bijna geen werk meer door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek dat Maurice de Hond deed in opdracht van vakbond CNV.

Drukte bij UWV

Onduidelijk is of het UWV tijd heeft om de maatregel uit te voeren. Het UWV zit al met veel werk door onder meer de stijgende werkloosheid. Ook is het verantwoordelijk voor de uitvoering van de NOW, een regeling waarmee de werkgevers tot 90 procent van hun loonkosten vergoed kunnen krijgen.

De uitkering voor flexwerkers komt er onder meer op verzoek van de PvdA. Die is blij met het plan, maar niet tevreden. 'Duizenden flexwerkers hebben al weken moeite om boodschappen en de huur te betalen. Het is goed dat er op verzoek van PvdA een vangnet komt. Maar 600 euro is onvoldoende. Flexwerkers vangen altijd de hardste klappen op, en moeten minstens hetzelfde bedrag als zelfstandigen krijgen," zegt kamerlid Gijs van Dijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van