Ga naar de inhoud
Personal finance

Prijs landelijk gelegen woning voor het eerst boven de zes ton

Een buitenhuis, zoals dit in het Groningse Scheemda, kost nu gemiddeld meer dan 600.000 euro. Beeld © Buitenstate

Landhuizen en woonboerderijen winnen aan populariteit. Voor het eerst sinds de prijzen van woningen in buitengebieden in een aparte categorie worden bijgehouden, moeten kopers gemiddeld meer dan 600.000 euro neertellen. Bovendien moeten ze steeds sneller beslissen.

Dat blijkt uit onderzoek van Buitenstate, een samenwerkingsverband van 21 makelaars die gespecialiseerd zijn in landelijk gelegen vrijstaande woningen. De gemiddelde vraagprijs van zulke huizen lag vorig jaar op 603.528 euro, tegenover 479.308 euro een jaar eerder. Daarmee is de prijsstijging groter dan die in populaire steden zoals Amsterdam, Haarlem en Utrecht.

Ook daalt de gemiddelde verkooptijd van woningen in buitengebieden, hoewel deze nog fors boven de gemiddelde verkooptijd ligt. Stond een gemiddelde buitenwoning in 2017 nog ruim een jaar te koop, twee jaar later was dat nog ‘maar’ 243 dagen. De gemiddelde verkooptijd van alle in Nederland verkochte huizen in het eerste kwartaal was 41 dagen, blijkt uit cijfers van de NVM.

Meer thuiswerken

Volgens de betrokken makelaars toont de combinatie van hogere prijzen en kortere verkooptijd aan dat steeds meer mensen de stad verruilen voor het platteland. "Als je in de binnenstad van Amsterdam voor zeven ton op 80 vierkante meter moet bivakkeren, kun je voor datzelfde geld royaal en vrijstaand wonen in het buitengebied", zegt Geert Klaver van Klaver Makelaardij uit Nieuwe Niedorp (NH) en Buitenstate-lid.

De bevindingen van Buitenstate sluiten aan op de door het CBS gesignaleerde trend dat jonge gezinnen de stad steeds vaker verlaten. Zo stijgen de prijzen van woningen in grote steden minder hard dan daarbuiten, blijkt uit cijfers van de NVM. In Amsterdam, dat doorgaans voorloopt op de rest van het land, lag de prijsstijging zelfs onder het nationale gemiddelde.

Jong
Lees ook
Jong gezin met hoog inkomen trekt vaker de stad uit

Volgens ABN Amro neemt de vraag naar woningen met buitenruimte toe nu we steeds meer thuis gaan werken, aangejaagd door de uitbraak van het coronavirus. "Nog meer dan voorheen zullen mensen een extra kamer om in rust te kunnen werken, waarderen en een buiten om even een luchtje te scheppen", schreef de bank vorige maand het in een rapport naar de woningmarkt.