Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Stage lopen op afstand: het hoeft geen probleem te zijn, bewijzen deze studenten

07 mei 2020 06:58 Aangepast: 07 mei 2020 10:20
Alex Malone overlegt via een videocall. Beeld © Privefoto.

Honderden stagiaires verloren in maart hun stageplek. Veel bedrijven durven een stagiair niet op afstand te laten werken, maar dat het prima kan bewijzen Twan, Varida en Jannyca die bij Meetings in the Sun stage lopen.

De drie volgen aan de Haagse Hogeschool de studie European Studies, een opleiding op het gebied van Business en Management. Toen hun stages werden stopgezet, dreigden ze studievertraging op te lopen, net als enkele medestudenten. Stagecoördinator Bart Kuijpers zocht naar een oplossing.

"Natuurlijk is het beter als studenten ook op de werkplek fysiek aanwezig zijn. Maar bij bijzondere omstandigheden, moet je ook bijzondere regels hebben, vond ik. Als opleiding kun je heel star zijn, maar je kunt ook kijken naar wat wel mogelijk is. Gelukkig was zowel de hogeschool als de examencommissie het daar mee eens", zegt Kuijpers.

Digitale nomade

Meetings in the Sun is het bedrijf van Alex Malone. Ze werkt als digitale nomade vanuit alle uithoeken van de wereld, dus weet hoe je op afstand kunt werken. Ze organiseert 'workations' waarbij ondernemers in Marrakesh en Lissabon een aantal dagen ontspannen en tegelijk nadenken over de toekomst en persoonlijke ontwikkeling, even weg van hun reguliere ritme.

Op afstand werken hoeft volgens haar geen probleem te zijn, ook niet bij stagiaires of andere onervaren krachten. De drie stagiaires doen de helft van de tijd onderzoek naar een vraagstuk van het bedrijf. De resterende uren werken ze in het bedrijf mee. Zo schrijft Varida blogs, beheert Jannyca de socials en helpt Twan bij het opzetten van de online marketingstructuren en het bouwen van landingspagina's. 

Stagiair Twan vanaf huis aan het werk. Stagiair Twan vanaf huis aan het werk.

Een goede organisatie is volgens Malone essentieel. "De stagiaires hebben drie keer per week een individueel videogesprek met hun stagebegeleider. Ze geven aan waar ze mee bezig zijn, stellen vragen en wat ze nodig hebben om verder te kunnen. Bij die gesprekken houden wij als hun begeleiders dus een vinger aan de pols, moeten we bijsturen of niet?"

Korte deadlines en concrete opdrachten

Stagiaires krijgen vaak opdrachten voor een langere periode. Ze doen onderzoek en dat moet na drie maanden opgeleverd worden. "Op afstand werkt dat niet, we geven ze opdrachten met korte deadlines. Ze buigen zich over afgebakende vragen, bijvoorbeeld het optimaliseren van drie blogs. Als ik iemand op maandag spreek, moet de opdracht op woensdag opgeleverd worden. En we werken in de cloud, dus we kunnen in elkaars documenten meekijken en feedback geven."

Ook strategische opdrachten kun je opdelen, meent Malone. "Je kunt in de eerste week de hele social media strategie uitleggen. Maar je kunt ze ook stap voor stap naar die strategie laten kijken. Bij de eerste opdracht kijken ze dan bijvoorbeeld naar de associaties waarvan we willen dat onze doelgroep ze met ons heeft, bij de tweede stap kijken ze naar mogelijke thema's."

'Communicatie belangrijk'

De stagiaires zijn enthousiast over hun virtuele stage. Twan: "De werksfeer die je normaal op kantoor zou hebben is nu natuurlijk een stuk minder. Maar we hebben videocalls met elkaar. Het is belangrijk om goed te communiceren. Zelf vind ik de vrijheid van op afstand stage lopen erg fijn, maar ik probeer het zoveel mogelijk te laten lijken op een normale werkdag. Dus eigenlijk doe ik alles wat ik normaal zou doen als ik zou gaan werken, maar nu ga ik dus naar mijn kantoor in de woonkamer."

Varida: "Sowieso scheelt het me reistijd, wat dus betekent dat ik niet in een overvolle trein hoef te zitten. Mijn dag voelt relaxter. Inhoudelijk leer ik ook veel, bijvoorbeeld werken in gedeelde documenten zoals Google Docs en het organiseren van online congressen. Ik leer zelfstandig werken en ontwikkel een gezonde dosis discipline."

Jannyca: "Deze stage leert mij op een andere manier denken, meer out of the box en ook meer dingen te durven. Doordat ik in mijn eigen omgeving kan werken op momenten waarvan ik weet dat ik het meest productief ben, zet ik voor anderen maar ook mijzelf een beter resultaat neer. Het is een tof bedrijf, maar als ik elke dag vanuit Den Haag naar Eindhoven had gemoeten dan had ik deze stage waarschijnlijk niet gedaan, terwijl de plek en de werkzaamheden heel goed bij mij passen." 

Stagiair Varida vanaf huis aan het werk. Stagiair Varida vanaf huis aan het werk.

Bij Meetings in the Sun werken slechts zeven mensen, terwijl opleidingen vaak eisen dat er per stagiair bijvoorbeeld 25 gewone medewerkers zijn. Bart Kuijpers: "Dat doen we onder meer om te voorkomen dat bedrijven alleen op stagiaires draaien. Maar gezien de omstandigheden denk ik dat deze studenten een prima invulling aan hun stage geven."

'Studenten leren nu ook andere dingen'

Hij is blij met het alternatief. "De studenten leren nu ook dingen die ze anders niet zouden leren. Bijvoorbeeld zakelijke videogesprekken voeren, dat is toch anders dan een Skypegesprek met een vriendin."

De drie stagiaires moeten voor hun verslag nog altijd beschrijven wat ze doen en hoe ze zich ontwikkelen. Kuijpers: "Dat verandert eigenlijk niet. Belangrijk is wel dat je goed van tevoren afstemt wat de doelen zijn en waar ze heen moeten met hun project."

Stagiair  Jannyca vanaf huis aan het werk. Stagiair Jannyca vanaf huis aan het werk.

Geen vaste werktijden

Malone spreekt over het geven van vertrouwen. "Als je een stagiair of een medewerker van negen tot vijf achter een bureau ziet zitten, geeft dat sommige managers een gevoel van vertrouwen. Die is hard aan het werk. Maar ze kunnen ook van YouTube naar Instagram surfen."

Het maakt haar niet uit op welke tijden de stagiaires werken. "Er is er een die vaak 's avonds om tien uur een opdracht inlevert. Als dat voor haar werkt, vind ik dat prima. En juist door die korte deadlines te stellen, heb ik controle. Ze moeten wel aan het werk gaan, anders komt het niet op tijd af. Het gaat ook om intrinsieke motivatie, heb je er zelf zin in."

Alex Malone aan het werk. Alex Malone aan het werk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van