Life

Meenemen medicatie voor moeder; ontslag op staande voet

05 mei 2020 12:06
Zorgverlener nam slaappillen mee voor zijn moeder. Beeld © ANP

Een zorgmedewerker van de Amsterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg Arkin is zijn baan verloren, nadat hij 10 zware slaappillen voor zijn moeder had meegenomen.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter. 

De man werkte vanaf 2015 voor Arkin als psychiatrisch hulpverlener. In die rol verleent hij zorg aan cliënten met psychische en verslavingsproblemen.

Ontbrekende slaapmiddelen

In oktober ontdekte de GGZ-instelling dat er tien tabletten Temazepam uit de voorraad ontbraken. Temazepam is een middel dat wordt gebruikt tegen slapeloosheid. De potentieel verslavende medicatie is een van de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland.

De medewerker reageerde niet op een vraag van Arkin aan de medewerkers of iemand het voorraadverschil kon verklaren. Maar nadat een tip in zijn richting had gewezen, erkende de man verantwoordelijk te zijn voor de verdwenen pillen.

De zorgverlener bleek de slaappillen in juni te hebben meegenomen, nadat hij zijn ouders voor een vakantie naar Schiphol had gebracht. Omdat zijn moeder haar Temazepam-tabletten thuis was vergeten en de apotheken gesloten waren, was de man naar zijn werk gereden om daar tien tabletten te lenen.

Geen noodsituatie

Na de ontdekking ontsloeg Arkin de man op staande voet. Volgens de zorginstelling is het vertrouwen in de medewerker onherstelbaar beschadigd, omdat hij zware medicatie zonder toestemming en zonder doktersvoorschrift meenam, en daar later zijn mond over hield. Volgens Arkin was er bovendien geen sprake van een acute noodsituatie.

De zorgverlener erkent dat hij fout zat, maar vindt de straf van ontslag te zwaar, omdat het slechts één incident betreft en hij verder goed functioneerde.

Verwijtbaar

Daarbij wees hij ook op een eerdere uitspraak in een andere ontslagzaak bij Arkin, waarbij een rechter oordeelde dat een ontslag voor het wegnemen van Temazepam een te zware maatregel was.

Volgens de kantonrechter waren de omstandigheden in die zaak niet hetzelfde, en mocht Arkin de werknemer in dit geval wel ontslaan. Omdat de man 'ernstig verwijtbaar' handelde, hoeft de zorginstelling hem ook geen ontslagvergoeding te betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van