Carrière

FNV wil medewerker coronavoorschriften: 'Onafhankelijke positie die check kan doen'

23 april 2020 13:28 Aangepast: 24 april 2020 19:36
Beeld © ANP

Vakbond FNV wil dat bedrijven een medewerker coronavoorschriften aanstellen. Dat is iemand die vanuit een onafhankelijke positie kan controleren of de gezondheidsprotocollen die werkgevers nu opstellen goed zijn en worden nageleefd.

Dat is een van de aanbevelingen die de vakbond doet, na een peiling onder werkenden, uitgevoerd door Maurice de Hond. Veel medewerkers hebben best vertrouwen in de leiding van het bedrijf waar ze werken, als het om veiligheid en gezondheid gaat. Maar ze willen wel graag betrokken worden.

Anderhalvemeterplannen

In de hoop binnenkort weer voorzichtig open te mogen, maken veel bedrijven nu 'anderhalvemeterplannen'. Hoe kun je als bedrijf of winkel weer aan het werk, terwijl je minstens anderhalve meter afstand houdt van collega's en klanten?

Iets meer dan een kwart van de respondenten zegt dat zijn of haar bedrijf nog geen plan heeft klaarliggen. Van de medewerkers waarvan de baas wel een protocol heeft, vindt 30 procent dat ook een goed plan.

Toch is het goed om een vinger aan de pols te houden, zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV. "Het zou goed zijn als een werknemer met een onafhankelijke positie die check kan doen, zeg maar een medewerker coronavoorschriften. Dat zou bijvoorbeeld de al aanwezige preventiemedewerker kunnen zijn", zegt zij. Daar hoeven werkgevers dus geen nieuw iemand voor aan te nemen.

Veiligheid en gezondheid

Hoewel veel werkenden dus tevreden zijn over de maatregelen die hun werkgever neemt, blijft toch de helft van alle werknemers zich in meer of mindere mate zorgen maken om de veiligheid en gezondheid, blijkt uit de peiling.

Als de ergste coronastorm weer gaat liggen zullen bedrijven alles op alles willen zetten om de verliezen die ze in deze maanden maken weer enigszins te compenseren. Juist dan kan zo'n onafhankelijke medewerker coronavoorschriften in de gaten houden of de gezondheid van het personeel nog steeds bovenaan de lijst staat, bij werkgevers

Overleven

Al is het natuurlijk ook in belang van het personeel dat bedrijven gezond blijven. Ongeveer tweederde van de respondenten verwacht dat zijn of haar bedrijf de anderhalvemetereconomie zonder al te grote gevolgen zal overleven. Een vijfde zegt dat dat niet mogelijk is.

Jong: "We moeten natuurlijk alles op alles zetten om zo veilig mogelijk te werken én te zorgen voor behoud van werkgelegenheid. Het grote gevaar is om dit als tegenstelling te zien. Dat is het niet. Door goede protocollen die werknemers beschermen tegen besmetting, kunnen we de coronacrisis zo snel mogelijk de baas. En brengen we de economie zo weinig mogelijk schade toe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zorgen over besmettingsrisico op de werkvloer: 'Neem eigen doekjes mee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van