Carrière

Veel meer zieken in de zorg: 'Dat ik corona zou krijgen, was wel zeker'

17 april 2020 17:00 Aangepast: 17 april 2020 17:33
Beeld © ANP

Sinds het uitbreken van het coronavirus is het aantal ziekmeldingen in de zorg in maart met 40 procent gestegen. Zorgmedewerkers worden meer blootgesteld aan het virus en de werkdruk in de sector neemt toe.

"Heb ik keelpijn? Of beeld ik me dat in? Komt die spierpijn van het sporten of ben ik ziek?" Nike is huisarts in Zuid-Holland. Half maart voelt ze zich niet lekker. Nadat blijkt dat ze verhoging heeft, besluit de huisarts zichzelf te testen op corona.

Ze test positief. Ze heeft corona. "Het was heel onwerkelijk. Al was de kans natuurlijk groot dat ik het als huisarts zou krijgen", zegt Nike. En die kans was nog groter omdat haar man ook in de zorg werkt. Ook hij werd ziek. Net als hun drie kinderen.

Plotselinge piek

Het aantal medewerkers in de zorg dat zich ziek meldt, is in maart met 40 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van kennisnetwerk Vernet.

De afgelopen jaren was het aantal ziekmeldingen in de zorg juist aan het dalen. "De plotselinge piek in maart komt door de uitbraak van het coronavirus", zegt Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn.

Niet allemaal corona

In totaal werken er ruim een miljoen mensen in de zorg. Van laboranten en verpleegkundigen tot jeugdzorgwerkers en geriaters. Vernet houdt de ziekmeldingen van zo'n 600.000 zorgmedewerkers bij, maar heeft dat niet per beroep of afdeling uitgesplitst. Ook de reden van ziekmelding is niet bekend. "Dat is privacygevoelige informatie", zegt de woordvoerder van Vernet.

Het is volgens Westerlaken van CNV niet zo dat al die zieke zorgmedewerkers net als Nike corona hebben gekregen. "Bij lichte klachten melden sommige zorgmedewerkers zich al ziek om te voorkomen dat ze anderen besmetten. Of ze melden zich ziek uit angst", zegt Westerlaken.

Hoge werkdruk

Ook de hoge werkdruk kan een reden zijn. Die is op sommige afdelingen enorm toegenomen. Zoals bij Hanneke, zij begeleidt mensen met een licht verstandelijke beperking met complex gedrag, bijvoorbeeld omdat ze autistisch zijn of zwaar verslaafd.

Hannekes werk is door de strenge coronamaatregelen veel intensiever geworden. "Onze clienten zijn emotioneel drie jaar. Ze snappen er niets van", zegt de woonbegeleider. Ze begrijpen niet waarom ze nu ineens niet meer met de bus mogen. Of waarom ze hun ouders niet meer mogen zien. Of waarom niemand op hun verjaardag komt.

Agressie

"Dat geeft veel verdriet en boosheid. Sommigen worden agressief", vertelt Hanneke. "Dat raakt me. Ik wil troost bieden. Normaal sla ik dan een arm om iemand heen. Maar dat gaat niet met 1,5 meter afstand."

Dat is ook psychisch een belasting voor de woonbegeleiders. "We hebben gelukkig een heel sterk team en kunnen bij elkaar terecht." Daarnaast is er professionele ondersteuning in de vorm van coaches, vertrouwenspersonen en een speciaal coronateam voor ethische kwesties.

Meer testen

"Die psychische aandacht is heel belangrijk", zegt Westerlaken van het CNV. Ook hamert ze op fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. "Dus geen diensten van twaalf uur." Verder benoemt Westerlaken het belang van meer beschikbare beschermingsmiddelen en vaker testen.

Nike, haar man en hun kinderen zijn allemaal weer beter. Na twee weken kon ze weer aan het werk. "Het is heel fijn dat we dit nu achter de rug hebben als gezin."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van