Personal finance

Triodos gaat negatieve rente rekenen vanaf 100.000 euro

16 april 2020 17:35 Aangepast: 16 april 2020 18:23
Beeld © ANP

Klanten van Triodos Bank die meer dan 100.000 euro op hun betaal-of spaarrekeningen hebben staan, moeten vanaf 1 juli een negatieve rente van -0,5 procent betalen. Het is de eerste bank die de lat daarvoor zo laag legt. Bovendien moeten klanten voortaan betalen voor hun spaarrekening.

Je geld over meerdere rekeningen van de bank spreiden helpt niet, want het gaat om de totaalsom, zo meldt de bank op haar website. Ook bij en-of houders wordt het bedrag opgeteld. 

Voor elke euro boven de ton moeten de rekeninghouders rente betalen. Wie dus 200.000 euro op zijn spaarrekening heeft betaalt 500 euro. 

Ter vergelijking: bij ING en Rabobank betalen alleen miljonairs negatieve rente (-0,5 procent). De grens ligt daar op 1 miljoen euro. En bij ABN Amro ligt de grens op 2,5 miljoen euro.

Maandelijks betalen voor spaarrekening

Ook verhoogt Triodos bij klanten die ouder zijn dan 25 jaar het tarief van de betaalrekening met 1,50 euro per maand en moeten de klanten voortaan 2 euro per maand gaan betalen voor hun spaarrekening. Het is de eerste bank die daar geld voor vraagt.

Forse wijzigingen dus, maar volgens de bank is het noodzaak. "Veilig bankieren kost meer dan vroeger", meldt de bank in haar verklaring. "We nemen allerlei maatregelen tegen fraude en misbruik. De kosten voor privacy en veiligheid en onze poortwachtersrol nemen toe."

Lage rente

Verder is de rente historisch laag, legt de bank uit aan haar klanten. "Op dit moment is er veel aanbod van geld, mede omdat de Europese Centrale Bank (ECB) leningen van landen en bedrijven koopt. Er is dus veel geld op de markt. En er is minder vraag naar leningen. Hierdoor is de rente laag en hebben banken minder opbrengsten om de kosten van betaal- en spaardiensten te dekken."

De bank verwijst ook naar de negatieve rente die de ECB rekent voor het stallen van geld. 

De bank is actief in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Duitsland en heeft volgens de jaarresultaten 721.000 klanten.

Kostendekkend tarief

"Als we de bank gezond willen houden, dan moeten we de kosten van onze producten doorekenen. Het gaat om een kostendekkend tarief", legt een woordvoerder het besluit uit.

De bank is niet bang dat klanten weglopen, nu ze moeten gaan betalen voor hun spaarrekening of spaargeld. Twee procent van de klanten heeft meer dan 100.000 euro op de rekeningen staan. "Veel klanten hebben bewust voor een duurzame bank gekozen. Er is begrip voor onze maatregelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van