Personal finance

Huurprijzen bereiken plafond, vraag van expats lijkt in te storten

16 april 2020 10:51 Aangepast: 16 april 2020 17:22
Foto genomen op 19-2-2020. Beeld © ANP

De huurprijzen in de vrije sector lijken hun plafond te hebben bereikt. Gemiddeld stegen de huurprijzen in het eerste kwartaal met 2,6 procent. Dat is de kleinste prijsstijging sinds 2015. Voor de rest van het jaar worden ook geen prijsstijgingen verwacht. De vraag van expats lijkt flink af te vlakken.

Tot die conclusie komt verhuurplatform Pararius, dat in zijn eigen data dook. De relatief kleine prijsstijging is volgens Pararius niet onverwacht. Ook in het laatste kwartaal van 2019 stegen de gevraagde huren voor nieuw woningaanbod maar mondjesmaat.

Amsterdam duurst

Amsterdam blijft de duurste stad van Nederland om een woning te huren. Per vierkante meter betalen huurders daar gemiddeld 23,51 euro. Wel kende de hoofdstad de kleinste procentuele prijsstijging van de vier grote steden, met 'slechts' 1 procent.

Huurprijzen stijgen minder hard

De cijfers die vandaag worden gepresenteerd geven geen duidelijkheid over de gevolgen van het coronavirus voor de vrije huursector. Pas in de laatste twee weken van maart raakte Nederland in de ban van de coronacrisis.

Gevolgen coronacrisis

Wat de gevolgen zijn van de coronacrisis op de prijzen van huurwoningen in de vrije sector moet nog blijken, maar de verwachting is dat de huren niet verder zullen stijgen. Directeur Jasper de Groot van Pararius zinspeelt zelfs op een eventuele daling.

"Als het huuraanbod toenmeemt, terwijl de vraag gelijk blijft of daalt - iets wat gezien de huidige situatie aannemelijk is - zullen huurprijzen uiteindelijk dalen. Dat is marktwerking", zegt hij.

Expats

Een eventuele daling van de vraag naar een huurwoning zou kunnen komen door potentiële huurders uit het buitenland, die geen huis meer zoeken in Nederland. Pararius heeft ook een Engelstalige site, waar hetzelfde aanbod aan woningen wordt getoond. Het bezoek naar dat deel van de site is fors gedaald. 

Sinds de uitbraak van de coronacrisis loopt het bezoek achter op vorig jaar en krabbelt vergeleken met de Nederlandstalige site een stuk langzamer op. De Groot: "Het Engelstalige gedeelte van ons platform wordt vooral bezocht door expats. Op dit moment zoekt deze doelgroep minder naar een vrije sector huurwoning, dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat nieuwe arbeidsovereenkomsten voorlopig on hold worden gezet."

Pararius Huurmonitor

De Huurmonitor is gebaseerd op het aantal huurwoningen dat in een kwartaal is verhuurd, via Pararius. In het eerste kwartaal van 2020 ging het om bijna 13.000 woningen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van