Ga naar de inhoud
Personal finance

Stilte aan onderhandeltafels: veel minder cao's afgesloten door coronacrisis

Bij warenhuisketen de Bijenkorf werd in maart 2020 nog wel een nieuwe cao afgesloten. Beeld © ANP

Door de coronacrisis zijn er afgelopen maand veel minder cao's afgesproken dan gebruikelijk. Gemiddeld werd er meer dan 3 procent loon uitonderhandeld, maar dat zal voorlopig voor het laatst zijn, verwacht werkgeversorganisatie AWVN.

In maart zijn slechts zeven cao's tot stand gekomen, allemaal in de weken voordat de virusuitbraak het arbeidsvoorwaardenoverleg serieus begon te verstoren. Normaal gaat het in maart om zo, n twintig nieuwe cao's, aldus AVWN.

Het cao-overleg ligt vrijwel overal stil. De gevolgen voor de financiële positie van bedrijven zijn zo onzeker en onvoorspelbaar dat steeds meer werkgevers besluiten het overleg te onderbreken, aldus AWVN.

Cao Bijenkorf

Toch lukte het vorige maand nog enkele werkgevers om nieuwe afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden. Zo meldde warenhuisketen de Bijenkorf overeenstemming te hebben bereikt met de vakbonden over een loonsverhoging.

Bij de zeven cao's die wel werden afgesproken, bedroeg de gemiddelde loonsverhoging 3,06 procent. AWVN voorziet dat het maandgemiddelde van maart voorlopig het laatste is dat boven de 3 procent uitkomt.

Oude cao blijft van kracht

De komende maanden zijn gewoonlijk zeer drukke cao-maanden met tientallen nieuwe cao's, maar dat zou dit jaar zomaar anders kunnen zijn. Als een afgelopen cao niet wordt vernieuwd, blijft de oude vooralsnog van kracht, maar worden geen nieuwe loon- en beleidsafspraken gemaakt.

Leraren
Lees ook:
Leraren middelbare scholen krijgen loonsverhoging en bonus van 750 euro