Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Huiseigenaren stellen vergroening uit tot na de coronacrisis

09 april 2020 14:18
Huiseigenaren wachten toch nog even met verduurzamen. Beeld © ANP

Een kwart van de woningbezitters die van plan waren hun huis te verduurzamen, ziet daar nu toch van af. Huiseigenaren doen dat vooral om geld te besparen in deze onzekere tijd.

Bovendien willen de woningbezitters liever geen andere mensen over de vloer, blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis (VEH).

16 procent heeft groene plannen

Afgelopen maand vroeg VEH 1145 leden naar hun groene plannen, begin april deed de vereniging van huiseigenaren dat nog een keer. Wat blijkt? Voor de coronacrisis wilde 27 procent zijn woning verduurzamen, nu is 16 procent dat nog van plan.

Zonnepanelen plaatsen, isoleren of een warmtepomp installeren: het kost allemaal geld en huiseigenaren zijn onzeker over hun financiële toekomst. Hebben ze straks nog werk? Misschien moeten ze straks teren op hun spaargeld, dus dat houden ze graag nog even achter de hand.

Uit eerder onderzoek blijkt overigens wel dat huiseigenaren de kosten vaak wat hoger inschatten dan ze daadwerkelijk zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Huiseigenaar vreest kosten verduurzaming, maar de wil is er wel

Liever geen aannemer over de vloer

Onzekerheid over geld is de meest genoemde reden om voorlopig af te zien van duurzame plannen. Bijna tweederde wil zijn spaargeld achter de hand houden.

Zo'n 53 procent heeft tijdens de coronauitbraak liever geen aannemers over de vloer. Ze zijn bang om besmet te raken door de klusjesman.

Een vijfde van de woningeigenaren die afzien van hun plannen, vreest dat de aannemer of installateur failliet gaat voor de klus af is. En 14 procent kan momenteel juist geen aannemer vinden.

Bijna driekwart van de huiseigenaren die nu klussen uitstellen, geeft aan na de coronacrisis alsnog te wil verduurzamen.

Ledlampen, tochtstrips en overstappen

Een klein deel van de woningbezitters gaat juist eerder aan de slag. Het gaat dan meestal om 'kleine' maatregelen, zoals led-lampen of tochtstrips plaatsen. 20 procent van de respondenten kijkt namelijk bewuster naar zijn uitgaven en zoekt manieren om te besparen op energielasten.

Dit kan bijvoorbeeld door over te stappen naar een goedkoper energiecontract.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Je woning isoleren: zo doe je dat (en dit kost het)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van