Personal finance

Huizenprijzen begin 2020 gestegen, effect corona nog niet te zien

07 april 2020 14:32
Beeld © archiefbeeld ANP

Coronacrisis of niet, de afgelopen drie maanden is de gemiddelde verkoopprijs van een woning gewoon gestegen. Het aantal verkopen nam wel af. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM over het eerste kwartaal van 2020. 

De gemiddelde verkoopprijs van een woning kwam in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 326.000 euro. Door de bank genomen stegen de prijzen met 9,6 procent. Nieuwbouwwoningen werden ruim 14 procent duurder. Maar de regionale verschillen zijn nog altijd groot. 

Langere termijn

De effecten van de corona-uitbraak zijn in deze cijfers nog niet te zien, nuanceert de NVM. Pas in de tweede helft van maart begon de Nederlandse economie de gevolgen van de pandemie te merken. Wat de gevolgen zijn voor de woningmarkt op langere termijn, moet nog blijken. 

Maar dat ook de woningmarkt niet buiten schot blijft ligt wel in de lijn der verwachting. Economen van ABN Amro verwachten dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen, onder meer door onzekerheid onder woningkopers. Economen van Rabobank houden het op een minder sterke prijsstijging.

Nieuwbouw

Wat er ook gebeurt, het gebrek aan nieuwbouw blijft een doorn in het oog van de makelaars. In vergelijking met een jaar eerder nam het aantal opgeleverde nieuwe huizen met 6 procent af. “De enige oplossing voor de woningnood is het aanbod vergroten. De krapte op de woningmarkt zal daarom voorlopig nog wel aanhouden”, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.

Miniatuurvoorbeeld
Huis kopen

Hypotheekrente gaat met forse stap omhoog, ook bij 'grote jongens'

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van