Personal finance

Deal geldschieters en kabinet: geen gedwongen verkoop huis tijdens coronacrisis

07 april 2020 14:11
Vinexwijk 16Hoven in Rotterdam, april 2020. Beeld © ANP

In deze coronacrisis ook nog gedwongen je huis moeten verkopen, dat rampscenario wil het kabinet voorkomen. Hypotheekverstrekkers steunen het plan om in ieder geval tot 1 juli niet iemands huis te verkopen als hij zijn hypotheek te laat betaalt.

Als iemand zijn hypotheek niet kan betalen, is het de taak van de huiseigenaar en de hypotheekverstrekker om een oplossing te vinden, schrijft minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66). Zo'n oplossing is bijvoorbeeld uitstel van betaling van de hypotheeklasten,

De deal wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis en de Nationale Hypotheek Garantie. 

Drugspand uitzondering

Deze afspraak geldt niet als een huiseigenaar uit z'n woning wordt gezet vanwege criminele activiteiten zoals fraude, wietteelt of het runnen van een drugslab.

Er kan wel 'in gezamenlijk overleg' besloten worden om het huis te verkopen, als blijkt dat een huiseigenaar ook op de lange termijn niet kan betalen en de optie heeft om ergens anders te wonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deal verhuurders en kabinet: geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

Bescherming van huurders

Eerder al werd besloten dat huurders niet uit hun woning gezet zullen worden bij betalingsachterstanden. Verder worden er geen incassokosten in rekening gebracht bij een huurachterstand door de coronacrisis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van