Ga naar de inhoud
Carrière

Tessa kon wel reageren op een baan, maar Halima niet

Beeld © Getty Images

Tessa komt wel in aanmerking voor een baan als klantenservicemedewerker. Halima krijgt te horen dat er al genoeg sollicitanten zijn en dat de procedure on hold staat. Dat terwijl ze eerder reageerde dan Tessa. Discriminatie of een misverstand?

Halima Hidari (25) weet het 100 procent zeker. Het is discriminatie. Eerder deze week reageerde ze op een vacature bij uitzendorganisatie YoungCapital. Onder alle vacatures op de site staat een contactformulier: 'Stel ons een vraag over deze vacature'.

Ze toont de appgesprekken die ze dinsdag had met de verantwoordelijk recruiter. Rond kwart over twee reageerde Halima maandag op de vacature. "Ik zag de vacature voor klantenservicemedewerker? Is deze nog vacant?," vraagt ze via het chatprogramma.

'Voldoende kandidaten'

Recruiter Daniel reageert: "De vacature staat nu even on hold. We hebben voldoende kandidaten. Mocht de werving weer open gaan, dan hoor je van mij." Ze vraagt nog heel specifiek of ze niet mee kan in de procedure en krijgt te horen dat dat niet kan.

Een kwartier later reageert Tessa via chat op dezelfde vacature. "Ik wilde solliciteren via de website, maar dat lukte niet. Kan ik mijn cv ook naar jou sturen?", vraagt ze aan recruiter Daniel. "Hi Tessa, dat kan zeker", reageert hij.

Positief antwoord

"De vacatures gaan zo snel", antwoordt Tessa. "Wanneer wordt besloten om door te gaan met een kandidaat?" Als jij je cv stuurt, bel ik je gelijk, antwoordt Daniel. Als Tessa daarna vraagt of ze dus nog kans maakt op de functie, wordt bevestigend geantwoord."Zeker, ik zie je cv graag tegemoet."

Halima en Tessa hebben verschillende namen en verschillende telefoonnummers, maar het gaat om dezelfde persoon. "Ik had een naar onderbuikgevoel, dus probeerde ik het met een Nederlandse naam en een ander telefoonnummer," vertelt Halima aan RTL Z. "Toen werd mijn vermoeden bevestigd."

Discussie op LinkedIn

Ze deelde haar verhaal op LinkedIn. Ruim 4500 mensen reageerden erop met een emoticon. Nog eens duizend comments volgden in de discussie eronder, zowel van mensen die haar steunen of een vergelijkbare ervaring hebben, als van mensen die er geen discriminatie in zien.

Halima vertelt aan RTL Z: "Ik ben erg geschrokken van de reacties van mensen die vergelijkbare ervaringen hebben. Blijkbaar kan het nog erger dan ik heb meegemaakt. Dit is echt een maatschappelijk probleem wat ik aan de kaak wil stellen. Dit gebeurt op bijna dagelijkse basis."

Marokkaanse
Lees ook:
Marokkaanse naam? Dan geen stage: Kamerleden in actie tegen discriminatie

Halima is in Nederland geboren, studeerde International Business en International Economic Studies en volgde daarnaast verschillende cursussen. Het laatste jaar werkte ze zelf in de recruitmentsector. "Ik had ook al een andere baan in die sector gevonden, maar door het coronavirus is dat uitgesteld, dus zocht ik tijdelijk iets anders."

"Het heeft me een heel vervelend gevoel opgeleverd om zo gediscrimineerd te worden. Het is kwalijk als op deze manier met mensen wordt omgegaan en als je wordt beoordeeld op je afkomst. Het heeft echt invloed op me, als dit vaak gebeurt raak je gedemotiveerd."

Minderwaardig gevoel

Bij de gesprekken tussen de recruiter en Tessa spat het enthousiasme ervan af, meent ze. Bij haar gesprek was het tegendeel het geval.

Halima had in het verleden nooit eerder te maken met discriminatie. "Op internet hoor je weleens dit soort verhalen. Dit overkomt mij niet, dacht ik altijd. Ik voel me hierdoor minderwaardig, ik wil graag een bijdrage aan de maatschappij leveren en een uitkering zie ik niet zitten."

Als het aan Halima ligt, stapt de recruitingbranche over op anoniem solliciteren, waar ooit in Nijmegen en België al test mee werden uitgevoerd. De recruiter heeft dan geen informatie over leeftijd, naam of afkomst. "Dan word je puur op je kwaliteiten beoordeeld en op je opleiding. Want ik was meer dan gekwalificeerd voor die baan."

Twee
Lees ook:
Twee op de vijf uitzendbureaus staan open voor discriminerende verzoeken

Reactie YoungCapital

Recruiter Daniel van uitzendbedrijf YoungCapital reageerde zelf ook op haar LinkedIn post. Hij houdt het op een misverstand. "Tessa stond namelijk nog niet bij ons in het systeem, waardoor ik graag haar cv wilde ontvangen. Op basis van haar cv zou ik Tessa dan misschien toe kunnen voegen aan de lijst met kandidaten die op on hold staan voor deze functie. Jouw cv had ik al ontvangen, omdat je bij ons een profiel hebt aangemaakt en al op de lijst staat voor deze functie wanneer de werving weer open gaat. "

Ook Hugo de Koning, eigenaar van YoungCapital reageert op haar LinkedIn-post en spreekt over een misverstand. Halima gelooft hier zelf niet in. "Tessa reageerde heel specifiek op deze vacature waarbij ze te horen kreeg dat ze nog kans maakte op de functie. Waarom zei Daniel dan niet tegen Tessa dat de vacature on hold staat, zoals hij bij Halima wel deed? Zij reageerden beiden specifiek op die vacature."

Werk!
Lees ook:
Werk! Bij deze bedrijven krijg je zonder sollicitatiegesprek een baan

RTL Z heeft ook de woordvoerder van YoungCapital om een reactie gevraagd. "In dit specifieke geval werd door een sollicitant twee keer gereageerd op een vacature onder twee verschillende namen. Eén reactie was afkomstig van iemand die al in onze database stond ingeschreven. De andere reactie was van een fictief persoon (bleek achteraf) die nog niet in onze database geregistreerd stond."

De recruiter wilde deze persoon bellen om haar werkwensen te achterhalen en haar toe te voegen aan het kandidatenbestand, aldus de woordvoerder. "In beide gevallen stond de vacature on hold en maakten beide personen evenveel kans op de baan wanneer deze weer opengezet zou worden. Er is hier dus geen sprake geweest van discriminatie. Wij vinden het vervelend dat bij het zien van enkel de screenshots er een ander beeld is ontstaan."

Werkwensen achterhalen

Gevraagd waarom de recruiter dan bij Tessa specifiek zei dat ze op de betreffende functie nog kans maakte: "Eventuele nieuwe sollicitanten zijn nog niet bij ons bekend en dan is het van belang dat er evengoed gesolliciteerd wordt. Dan komen die kandidaten ook op de lijst met mensen die gebeld worden zodra de vacature opengaat."

Tessa noemde alleen haar voornaam, maar op basis van het telefoonnummer zou de recruiter hebben gezien dat ze nog niet in de database stond.

Dit is een artikel van