Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Draai Blendle: toch weer optie om losse artikelen te kopen

02 april 2020 12:04 Aangepast: 02 april 2020 12:50
Blendle-oprichter en directeur Alexander Klöpping. Beeld © ANP

Nog geen jaar nadat online kiosk Blendle besloot te stoppen met de verkoop van losse krantenartikelen, draait de dienst het fel bekritiseerde besluit deels terug. Gebruikers kunnen artikelen die niet binnen hun abonnement vallen, alsnog los kopen. Ze moeten dan wel een abo hebben.

In de zomer van vorig jaar stopte Blendle met de verkoop van losse artikelen, het abonnement Blendle Premium bleef als enige optie over. Dat kost 9,99 euro in de maand. Gebruikers kunnen sinsdien alleen krantenartikelen lezen die de Blendle voor hen heeft geselecteerd op basis van hun voorkeuren.

Vanaf volgende week is het weer mogelijk om door alle kranten te bladeren die zijn aangesloten bij Blendle. Wanneer exact is niet zeker, het bedrijf mikt op 7 april. Apple moet namelijk de nieuwe versie van de app goedkeuren en het bedrijf weet niet precies wanneer dat gebeurt, bevestigt woordvoerder Jeroen Amelsbeek een bericht van Villamedia.

"Met een beetje mazzel is de dienst vanaf dinsdag of woensdag beschikbaar", zegt hij. Het gaat niet om een 1-aprilgrap, benadrukt hij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gebruikers boos om nieuw verdienmodel Blendle: 'Geef me gewoon geld terug'

Krantentegoed

Gebruikers die een artikel zien dat niet binnen het Premium-abo valt, kunnen dit los kopen. Daarvoor moeten zij wel eerst zogenoemde 'krantencredits' kopen.

Voor 2,50 euro krijgt de lezer 50 credits, die omgerekend goed zijn voor vier tot tien artikelen. De prijs per artikel is afhankelijk van het aantal woorden. Wie de Apple-app gebruikt om credits te kopen, is nog eens 50 cent extra kwijt aan toeslag die de techreus rekent. 

Met het extra tegoed kun je ook artikelen uit buitenlandse kranten kopen. Als een artikel tegenvalt, krijg je de credits terug. Dat gaat automatisch als je binnen tien seconden het stuk sluit, anders moet je erom vragen. 

'Steuntje in de rug'

Van de extra inkomsten gaat 70 procent naar de uitgever van het desbetreffende artikel als 'steuntje in de rug voor de journalistiek', 30 procent houdt Blendle. 

Klanten die nog tegoed over hadden van voor het omstreden besluit vorig jaar juni, kunnen dat omzetten naar krantentegoed. Maar dat tegoed is alleen te gebruiken in combinatie met het Premiumabo en het is volgens Blendle dus slimmer om oud tegoed om te zetten naar gratis maanden abonnement. Het ongebruikte tegoed terug krijgen is niet meer mogelijk sinds 1 januari.

Op verzoek gebruikers

Blendle stopte destijds met de verkoop van losse stukken, omdat dit volgens Klöpping niet genoeg opleverde. "Met een premiummodel zetten we een veelvoud om van wat we nu doen", zei hij tegen RTL Z. "Ook denken wij dat het doorscrollen van pdf'jes niet de toekomst heeft."

Dat het bedrijf nu toch weer losse artikelen verkoopt is op verzoek van gebruikers, legt Amelsbeek uit. "Het werd gemist en als er zo'n roep is, dan geven we daar gehoor aan." Blendle was er al mee bezig, maar de coronacrisis en bijbehorende extra interesse in nieuws heeft de ontwikkeling wel iets versterkt, vertelt hij. "In deze tijden is een overzicht van de actualiteit belangrijker dan ooit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Online kiosk Blendle krijgt investering van 4 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van