Ga naar de inhoud
Personal finance

Cao-lonen blijven flink doorstijgen

De cao-lonen van werknemers in de onroerend goedbranche stegen het hardst.

Afgelopen jaar kende de grootste stijging van cao-lonen in tien jaar tijd. Die trend werd in het eerste kwartaal van 2020 doorgezet. De cao-lonen stegen met gemiddeld 3,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Met name makelaars en andere verhuurders en verkopers van onroerend goed deden goede zaken. Zij kregen er gemiddeld 5,6 procent loon, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Gunstige loonontwikkeling

Ook in de horeca en de industrie was de loonstijging bovengemiddeld met ruim en net 4 procent. De cao-lonen van werknemers in de energievoorziening en financiële dienstverlening was juist minder dan 2 procent.

De lonen stegen bij gesubsidieerde instellingen relatief het minst, met 2,6 procent. In het eerste kwartaal van vorig jaar stegen de lonen daar juist het meest. Met name de loonontwikkeling bij particuliere bedrijven is een stuk gunstiger dan in 2019.

Pensioenpremie

Ongeveer 8 op de 10 werknemers vallen onder een cao. De cijfers over 2020 zijn voorlopig, schrijft het CBS, en gebaseerd op 87 procent van de cao's die in de statistiek worden meegenomen. Dat is een relatief hoog percentage voor de tijd van het jaar; meestal zijn er nu nog minder nieuwe cao's afgesloten.

Of je als werknemer iets aan het hogere loon hebt, hangt er helemaal vanaf hoeveel de prijzen stijgen. Naast je beroep speelt ook de hoogte van je pensioenpremie een rol.

'Loonstijging
Lees ook:
'Loonstijging in cao-afspraken hoger dan ooit'