Ga naar de inhoud
Personal finance

Corona zorgt voor storm aan nieuwe hypotheekaanvragen

Vandaag te koop, morgen verkocht. Beeld © ANP

Hoewel de verwachting is dat de coronacrisis de woningmarkt niet gaat sparen, is het aantal hypotheekaanvragen de afgelopen maand fors gestegen. Dat komt niet alleen doordat meer mensen in maart een woning kochten. Veel woningbezitters sluiten nog gauw hun hypotheek over, omdat ze denken dat de rente verder gaat stijgen.

Die angst is terecht. Al vijftien hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen weken hun rente verhoogd, laat de Hypotheker weten.

De laagste hypotheekrentes lijken dan ook achter ons te liggen. Iets dat veel woningbezitters ook in de gaten hadden. Door in de afgelopen weken de hypotheek over te sluiten, kan er nog geprofiteerd worden van die lage rente.

Oversluiters, huizenkopers en klussers

Het aantal aanvragen voor een hypotheek was in maart een derde hoger dan in februari. Vergeleken met januari zelfs met meer dan de helft.

Hoewel oversluiters daar het grootste aandeel in hebben, zag de Hypotheker ook het aantal mensen dat een hypotheek nodig had voor de aankoop van een huis in de hele maand maart toenemen met ruim een kwart.

Een derde groep die zorgt voor de forse stijging in het aantal hypotheekaanvragen zijn de woningbezitters die hun huis willen verbouwen of verduurzamen. Met de historisch lage rente is het goedkoper dan ooit om dat te financieren vanuit een hypotheek.

"De coronacrisis heeft vooralsnog geen grote impact op de hypotheekmarkt", schrijft de Hypotheker. Wel is hun verwachting dat de woningmarkt de komende tijd zal afkoelen.

Nog geen prijsdalingen

Daar lijkt het wel op, zegt makelaarsvereniging NVM. Die zag het aantal verkochte woningen de afgelopen twee weken, sinds we massaal thuiszitten dus, afnemen met 12 procent. Omdat het aantal woningen dat te koop wordt gezet ook daalt, verandert er weinig aan het verschil tussen vraag en aanbod.

"Van een prijsdaling is vooralsnog geen sprake. Gemiddeld genomen wordt er nog steeds boven de vraagprijs betaald voor een woning", schrijft de NVM.

Coronacrisis
Lees ook:
Coronacrisis of niet, huizenkopers moeten nog steeds overbieden

Droomhuis gezocht? Deze makelaar geeft voortaan een virtuele tour

01:25