Normaliter zetten de meeste mensen pas als ze ’s avonds thuis komen de verwarming aan. Maar nu we massaal thuiswerken, draaien sommigen de thermostaat al op een comfortabele 20 graden als we net wakker zijn. Toch verbruiken we nauwelijks meer energie, zien de energiemaatschappijen. De belangrijkste reden is daarvoor is het zonnige weer.
Essent ziet een stijging van het energieverbruik tussen de 2 en 4 procent. "Wat wij constateren is dat het verbruik toeneemt, maar dat is marginaal", zegt woordvoerder Ronald Sutmuller van Essent. Onze energievraag doordeweeks is nu vergelijkbaar met een normale dag in het weekend. Dat komt deels omdat het zonnig is. "Dan staat de verwarming zachter."
Het advies van Sutmuller is dan ook om als thuiswerker te zoeken naar een plekje waar de zon binnen schijnt. Dan heb je eigenlijk geen verwarming meer nodig.
Zakelijke markt zorgt voor lagere vraag aardgas
Een andere grote energieleverancier, Vattenfall, ziet hetzelfde. "Het huishoudelijk verbruik zal gelijk blijven of een beetje stijgen", reageert woordvoerder Robert Portier op de vraag of consumenten meer aardgas verstoken.
Vattenfall verwacht dat de complete vraag naar aardgas de komende tijd zal dalen. "Die daling komt voor rekening van de zakelijke markt." In Frankrijk is het gasverbruik al met 10 procent gedaald, aldus Portier.
Naast aardgas levert Vattenfall ook warmte via stadsverwarming, in onder meer Amsterdam en Almere. Daar is wel een toename te zien bij consumenten. Maar omdat grootverbruikers, zoals musea en congrescentra nu afhaken, is de totale vraag naar warmte ongeveer hetzelfde gebleven.
Thuiswerker verbruikt weinig stroom
Kijken we naar elektriciteitsverbruik, dan is er nog weinig te merken van het feit dat we massaal thuiswerken. Dat komt omdat 80 tot 85 procent van de elektriciteit wordt gebruikt door de grote industrie, en die draait in Nederland nog gewoon door, ziet woordvoerder Eefje van Gorp van Tennet. "Een laptop verbruikt weinig, we zien dus weinig verschil."
Toch ziet Sutmuller daar nog wel een mogelijkheid om elektriciteit te besparen. "Je kunt het stroomverbruik beperken door de stekker eruit te trekken en de laptop pas op te laden als het nodig is. En laat in de tussentijd de adapter niet in het stopcontact zitten."
Zonnig weer
Door het zonnige weer hoeft niet alleen de verwarming niet meer op de hoogste stand. Ook de elektriciteitsvraag verandert erdoor. Dat komt door mensen die thuis zonnepanelen hebben. "Als er veel zon is, verbruiken mensen eerst de zon van het eigen dak", zegt Van Gorp. Daardoor is het rustiger op het hoogspanningsnet. En dat merkt Vattenfall dan weer. "Vorige week zagen we een daling in de vraag naar elektriciteit."
Toch denkt de energiemaatschappij dat, als Nederland de maatregelen opvoert, ook hier minder vraag naar elektriciteit zal zijn. "Ik werd gewezen op een studie waaruit zou blijken dat het verbruik in Frankrijk met 8 procent en in Italië met zelfs 17 procent daalde", aldus Portier. Dat komt allemaal doordat bedrijven de deuren gesloten houden.