Life

Portier leverde cocaïne omdat dat 'paste in luxehotel-filosofie'

25 maart 2020 12:28
In het Amsterdamse W Hotel kunnen gasten geen cocaïne meer bestellen. Beeld © Google Maps

Een portier van een Amsterdams tophotel die werd ontslagen wegens het leveren van cocaïne aan hotelgasten, kan fluiten naar een ontslagvergoeding. Volgens de man kreeg hij onterecht de zak, omdat drugsbemiddeling zou passen in de exclusieve dienstverlening van het hotel.

De 30-jarige man werkte sinds 2015 voor het 5-sterrenhotel W vlak achter de Dam in Amsterdam, dat onderdeel is van de Marriot-keten. Dat hotel hanteert een filosofie waarin aan de wensen van hotelgasten in verregaande mate tegemoet wordt gekomen. 'Whatever you want, whenever you want it', is het motto, zij het gevolgd door 'as long as it's legal'.

Undercoveragenten

Na geruchten dat personeel drugs aan gasten zou verkopen, stapte het hotelmanagement in 2018 naar de politie. In de zomer van dat jaar kochten undercoveragenten bij drie verschillende medewerkers, onder wie de destijds 28-jarige 'Welcome Ambassador', een hoeveelheid cocaïne.

Op hun vraag of zij 'iets lekkers konden krijgen voor vanavond' om niet in slaap te vallen, bood de man hen onder meer cocaïne en xtc aan. Binnen 20 minuten leverde hij de pseudogasten cocaïne in hun hotelkamer.

Ondanks zijn ontkenning de cocaïne te hebben geleverd, ontsloeg het hotel de medewerker op staande voet. Daarop stapte de man naar de rechter, waar hij eveneens bleef ontkennen dat hij de drugs had verkocht. Toen de Amsterdamse kantonrechter zijn eisen vorig jaar afwees, ging hij in hoger beroep.  

Onduidelijke grens ‘legaal’

Voor het Amsterdamse gerechtshof erkende de portier wel de cocaïne te hebben geleverd. Volgens hem had hij echter slechts bemiddeld, en geen drugs verkocht. Ook stelde hij daarmee invulling te hebben gegeven aan de whatever/whenever hotelfilosofie.

Volgens hem was de grens van wat wel en niet illegaal is, onduidelijk gesteld door het hotel.

Het hof oordeelde echter dat het volstrekt duidelijk moet zijn geweest dat het hotel niet toestaat dat personeelsleden harddrugs als cocaïne aan hotelgasten leveren. Naar zijn geëiste ontslagvergoedingen van samen ruim 27.500 euro kan de man fluiten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van