Personal finance

Afrekenlimiet contactloos betalen zonder pincode verhoogd: 50 euro

24 maart 2020 16:08 Aangepast: 24 maart 2020 18:18

Contactloos betalen zonder pincode kon al voor een bedrag tot 25 euro. Vanwege het coronavirus wordt die limiet deze week opgeschroefd naar 50 euro. Zo hoeven minder klanten de betaalautomaat aan te raken.

Voor supermarkten en andere drukbezochte winkels is de limiet al verhoogd. De overige betaalautomaten volgen deze week, meldt Betaalvereniging Nederland.

Na de crisis

Consumenten en ondernemers hoeven zelf niets te doen; de transactielimiet wordt automatisch op afstand aangepast. Het gaat in totaal om zo'n 380.000 betaalautomaten.

De cumulatieve limiet, van meerdere contactloze betalingen na elkaar, is vorige week al opgehoogd. Dit was 50 euro en is nu 100 euro.

Consumenten kunnen de limiet niet zelf weer naar beneden bijstellen, zegt een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland. Het is wel de bedoeling dat de limiet weer naar beneden gaat als de coronacrisis is bedaard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarktbranche wil noodmaatregelen: cash verbieden waar nodig

Grote bedragen

Mensen die om wat voor reden dan ook geen hogere limiet willen, hebben een paar opties, zegt de woordvoerder. "Je kunt contactloos betalen helemaal uitzetten voor je bankpas. Ook is het in ieder geval bij ABN Amro mogelijk om een pas aan te vragen zonder de optie contactloos betalen." 

Hij benadrukt dat het om contactloze betalingen zonder pincode gaat. "Voor bedragen boven de 50 euro moet je die nog altijd invoeren. En als er misbruik wordt gemaakt van je bankpas, vergoeden banken dit." 

Ook wijst hij erop dat je zelf via je bank een daglimiet voor je pinpas kunt instellen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deurbeleid bij alle supermarkten: beperkt aantal klanten tegelijkertijd binnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van