Personal finance

Race, songfestival, concert en voetbal uitgesteld: krijg je je geld terug?

23 maart 2020 06:09 Aangepast: 23 maart 2020 10:54
De Songfestival-tegel bij Rotterdam Ahoy. Beeld © ANP

Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel een evenement uitgesteld of zelfs helemaal afgelast. Wat gebeurt er met je kaartje, blijft het geldig? En wat als je niet meer wil gaan, krijg je dan je geld terug?

Het korte antwoord is twee keer ja. In strikt juridische zin geldt het recht op geld terug, vertelt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Dat staat ook zo in de wet, al kunnen de maatregelen rondom het coronavirus wel tot bijzondere situaties leiden, staat op Consuwijzer. Dat is een site voor consumenten van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt. "Het is uiteindelijk aan de rechter om een oordeel over geschillen te geven", aldus de disclaimer bij de informatie.

Geld terug? "Als iedereen dat doet, gaan de bedrijven achter deze evenementen misschien wel failliet en dan krijg je niets terug."

Wie niet wil wachten tot er een nieuwe datum bekend is voor het evenement, kan dus zijn geld terug vragen, bevestigt Donat. "Het is alleen een ingewikkeld verhaal en je zal je geld niet snel terugkrijgen, want organisaties hebben wel wat anders aan hun hoofd." En, benadrukt zij: "Als iedereen dat doet, gaan de bedrijven achter deze evenementen misschien wel failliet en dan krijg je niets terug."

Bij deze grote evenementen die dit voorjaar in Nederland gehouden zouden worden, de Formule 1 in Zandvoort en het Songfestival in Rotterdam, wordt de 'geld-terug-optie' tot nu toe zorgvuldig vermeden. De tickets blijven geldig, is het mantra van beide organisaties. 

Miljoenen uit kaartverkoop

Voor het racespektakel in Zandvoort zijn bezoekers een hele belangrijke factor om de begroting sluitend te krijgen. In een haalbaarheidsstudie waren 125.000 bezoekers à 23 miljoen euro opbrengst nodig om quitte te spelen.

De begroting van ruim 26 miljoen voor het Songfestival leunt ook deels op de inkomsten van ticketverkoop, samen met sponsorgelden en een bijdrage van de European Broadcasting Union goed voor 9,6 miljoen. De overheid past overigens nog 12,4 miljoen bij om het huishoudboekje sluitend te krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Formule 1 in Zandvoort: wel enthousiasme, maar geen financiële steun

Zo snel mogelijk meer info

Als je niet kunt op de nieuwe datum - die nog bepaald moet worden - dan kun je je geld terugkrijgen, vertelt Simon Keijzer, woordvoerder van Dutch GP dat de race op Zandvoort organiseert. Kaarteigenaren krijgen zo snel mogelijk meer informatie over het terugbetalingsbeleid, staat op de site.

Er was al een doorverkoopplatform in de maak, om te zorgen dat kaarten - die op naam staan - niet op de zwarte markt terecht komen, vertelt Keijzer. "Mensen willen er graag heen, dus er is veel vraag naar", stelt hij fans die bang zijn dat ze niet van hun kaarten afkomen gerust. 

Wie alvast een treinkaartje had gekocht om naar de race in Zandvoort te gaan, moet ook nog even geduld hebben. Dat datum wijzigen kan logischerwijs nog niet, en geld terug 'weten we nog niet, daar zijn we nog mee bezig', zegt woordvoerder Anita Middelkoop van NS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Songfestival 2020: financiële tophit of tranentrekker voor Rotterdam?

Nieuwe datum

Ook bij het Songfestival is het nog niet duidelijk of je je geld terug kunt krijgen. De organisatie 'is bezig alle mogelijkheden te bekijken', staat op de website. De organisator komt er zo snel mogelijk op terug, laat Babet Verstappen, directeur communicatie weten.

Bij concertorganisator Mojo wordt de optie 'geld terug' wel genoemd. Maar die mogelijkheid geldt alleen als je op de nieuwe datum voor de optredens van onder andere The Script, Davina Michelle, Elbow, Gregory Porter en Andrea Bocelli niet kan. In dat geval kun je de ticketprijs en servicekosten terug vragen. 

"Wacht rustig af waar organisatoren mee komen, je hebt je geld toch al uitgegeven."

Voetbaltickets

Wie kaartjes had gekocht voor een voetbalwedstrijd in het betaalde voetbal kan, als de rest van de competitie wordt afgelast, naar z'n geld fluiten. In de standaardvoorwaarden van voetbalbond KNVB staat dat als wedstrijden niet doorgaan vanwege een besluit van het openbaar gezag, je geen recht hebt op teruggave van het aankoopbedrag of een schadevergoeding.

Wie al een hotel of vliegticket had geboekt om bij een evenement aanwezig te zijn, heeft in ieder geval geen recht op schadevergoeding vanuit de evenementenorganisator, vertelt Donat van de Consumentenbond nog. Maar daarvoor kun je wellicht terecht bij het betreffende hotel of de vliegmaatschappij. Zij laten vanwege het coronavirus reserveringen of tickets vaak kosteloos omboeken. 

"Wacht rustig af waar organisatoren mee komen, je hebt je geld toch al uitgegeven en die evenementen gaan uiteindelijk waarschijnlijk wel door", is Donat's laatste advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken vanwege de coronacrisis? Dit zijn je rechten en plichten als werknemer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van