Carrière

Bjorn stond 36 uur in de file: 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt'

20 maart 2020 13:15 Aangepast: 20 maart 2020 13:34
Bjorn Bruinsma in de file voor de Poolse grens. Beeld © Bjorn Bruinsma

Het coronavirus maakt het leven van vrachtwagenchauffeurs er niet makkelijker op. Bjorn Bruinsma stond 36 uur stil voor de Poolse grens, bij een grensovergang waar je normaal niet eens hoeft te stoppen.

"Ik had nog getankt vlak voor de grens, in Duitsland. Daar las ik dat ik 15 minuten in de file zou staan bij de Poolse grens", zegt Bruinsma. De chauffeur rijdt voor een bedrijf dat onderdelen vervoert voor windmolens. Hij had eerder op de dag een lading opgehaald in Duitsland en zou die nog dezelfde dag afleveren in Polen.

Dat liep anders. "Het deed me denken aan de verhalen die ik vroeger van mijn vader hoorde. Die moest drie dagen vrijmaken als hij de grens met Polen over moest", zegt Bruinsma. "Ik wordt wel vaker gecontroleerd aan de grens, maar normaal gesproken ben je met een uurtje wel klaar. Dit heb ik nog nooit meegemaakt."

De file liep op tot wel zestig kilometer De file liep op tot wel zestig kilometer

Polen sluit de grens

Afgelopen weekend voerde de regering van Polen grenscontroles in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het leidde tot kilometerslange files. Voor de grensovergang bij Görlitz op de E40, waar ook Bruinsma stond, liep de file op tot wel zestig kilometer.

Aan de grens werd de temperatuur van chauffeurs en passagiers opgenomen. Mensen moesten gedetailleerd opschrijven waar ze vandaan kwamen, waar ze heen gingen en hoe lang ze daar zouden blijven. "Ik heb zelfs filmpjes gezien van mensen waarbij speeksel is afgenomen, maar dat is bij mij niet gebeurd", zegt Bruinsma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze maatregelen nemen andere Europese landen tegen het coronavirus

Afritten gesloten

Ontsnappen aan de lange file was er niet bij. Alle afritten voor de grens waren afgesloten voor verkeer dat naar Polen moest. Volgens Bruinsma mochten personenauto's wel via een sluipweg naar de grens, 'want na een tijdje zag ik alleen nog maar vrachtwagens en busjes'.

Elk uur kon hij ongeveer een kilometer doorrijden. Daarna stond alles weer muurvast. De eerste nacht besloot Bruinsma om zijn wagen aan de kant te zetten en de gordijnen dicht te trekken. De tweede nacht, toen hij eindelijk de grens over was, reed hij door.

Dringend hulp nodig

De file zorgde soms voor kameraadschap onder de chauffeurs. Toen het Rode Kruis langskwam om lunchpakketten uit te delen, gaf Bruinsma zijn pakketje aan de buurman. "Goed dat ze dat deden. Ik had mijn koelkastje vol, maar anderen hadden niet genoeg water en eten bij zich. Zij hadden dringend hulp nodig."

Soms was de sfeer op de snelweg juist om te snijden. "Poolse busjes konden bij de grens doorrijden, dus die wilden langs de file. Maar overal stonden vrachtwagens die ook al urenlang in de rij stonden. Dat leverde wel irritatie op."

Het Rode Kruis deelde lunchpakketten uit aan de chauffeurs in de file. Het Rode Kruis deelde lunchpakketten uit aan de chauffeurs in de file.

Veel Polen naar huis

De chauffeur heeft niet de indruk dat lange files de nieuwe standaard zijn op de Pools-Duitse grens. "Het leek erop dat veel Polen terug naar huis gingen. Als zij straks niet op de weg zijn, worden de files alweer een stuk kleiner."

Inmiddels heeft de Poolse regering de grenscontroles weer wat versoepeld. Dat lijkt effect te hebben. Vrijdag waren de files voor het eerst sinds dinsdag weer opgelost.

Bruinsma is vooral blij dat hij weer kan doorrijden. "De andere kant op zag ik gelukkig geen file staan, dus hopelijk kan ik vanavond in een keer terug naar huis."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van