Ga naar de inhoud
Personal finance

Hypotheek op pauze vanwege coronavirus: 'Heel welkom'

Beeld © ANP

Grote banken schieten hun klanten te hulp, als zij door de coronacrisis hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Hoe dat er precies uit zal zien is nog onduidelijk, maar de banken broeden op een manier om hun klanten te helpen. "Zo'n maatregel waarbij je hypotheek wordt uitgesteld zou dus wel echt heel welkom zijn."

ABN Amro en de Volksbank zijn het meest concreet over de manier waarop die bank klanten in financiële nood te hulp komt. Klanten die geraakt worden door het coronavirus en een hypotheek hebben bij ABN Amro, Florius of Moneyou kunnen drie maanden uitstel van rente en aflossing aanvragen.

Ook klanten van de Volksbank en Munt Hypotheken kunnen zo'n betaalpauze van drie maanden aanvragen. Bij de Volksbanken kun je ook kiezen om een periode minder te betalen, per maand. 

Inkomen weggevallen

Dat is met name bedoeld voor mensen wier inkomen is weggevallen door de crisis, zoals zzp'ers en kleine ondernemers, aldus ABN Amro-baas Kees van Dijkhuizen. "We weten dat een miljoen zzp'ers wat sneller geraakt zullen worden dan iemand die gewoon werknemer is en zijn salaris krijgt doorbetaald", zegt hij. 

"Zzp'ers kunnen terugzakken tot het minimum. Daarom noem ik die als aparte categorie, maar het geldt voor iedereen die bij ons een hypotheek heeft", gaat hij verder.

Volgens van Dijkhuizen hoeven klanten die in de problemen zitten alleen maar even te bellen en uit te leggen wat er aan de hand is, dan krijgen ze drie maanden uitstel.

Wat
Corona
Wat doet de coronacrisis met de huizenprijzen?

Daar is Maartje Oliemans maar wat blij mee. Zij werkt als zzp'er in de kinderopvang en heeft een hypotheek bij ABN Amro. Ze betaalt ongeveer 600 euro in de maand aan hypotheeklasten.

Onzekerheid

"Ik zou het misschien wel een of twee maanden vol kunnen houden, maar dan ben ik wel door alle reserves heen. En je weet niet of we dan nog vol in de coronaperiode zitten. Dat is gewoon de onzekerheid", zegt ze tegen RTL Z. "Zo'n maatregel waarbij je hypotheek wordt uitgesteld zou dus wel echt heel welkom zijn."

Het openbare leven in Nederland is zo goed als stilgevallen, sinds de uitbraak van de coronacrisis. Bedrijven hebben het moeilijk, maar ook mensen met een flexibel dienstverband of zzp'ers zien hun inkomsten verdampen. In sommige gevallen leidt dat tot financiële problemen. 

Uitstel

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kondigt daarom vandaag aan dat zakelijke klanten een half jaar uitstel krijgen, voor het betalen van hun leningen. Voor particulieren met betaalproblemen is er geen gezamenlijke coulance, maar consumenten worden wel aangeraden om contact op te nemen met hun bank. 

Ondernemers
Corona
Ondernemers kunnen half jaar uitstel krijgen voor aflossingen aan de bank

Ook de Rabobank probeert klanten te helpen met het tijdelijk omlaag brengen of opschorten van hun vaste lasten, als dat nodig is. "We kijken of er in plaats van individuele regelingen, bredere maatregelen genomen moeten worden", zegt een woordvoerder van de Rabobank tegen RTL Z.  

Hoe dat er precies uitziet bij de Rabobank is nog onduidelijk. "Natuurlijk verkennen we ook of we hypotheekmaatregelen kunnen treffen met de overheid om mensen te helpen door deze tijd heen te komen", zei Rabobanktopman Wiebe Draaijer eerder in het FD

ACM kijkt mee

Volgens de Autoriteit Consument en Markt heeft de bankensector hen gevraagd mee te kijken, in hun zoektocht naar een manier om te voorkomen dat klanten in de financiële nood komen, vanwege de coronacrisis. Dat bevestigt een woordvoerder van de mededingingswaakhond.

Eigenlijk mogen bedrijven onderling geen afspraken met elkaar maken, maar in dit soort tijden biedt de mededingingswet wel mogelijkheden. "Als het maar tijdelijk is, en alleen als het strikt noodzakelijk is", aldus de woordvoerder. Normaal gesproken mogen bedrijven, zoals banken, onderling geen afspraken maken. 

Banken: leningen en hypotheken aflossen hoeft even niet meer

01:54
Bron: RTL Z / Sam Trompert / Reinder Smit / Roel Schreinemachers
Meer over