Ga naar de inhoud
Nabeurs

Bange beleggers vluchten in bitcoin

Nog geen week geleden stond de Amsterdamse AEX op bijna 450 punten, maar inmiddels is de pret voorbij. De AEX sloot vandaag op 428,2 punten, een verlies van ruim vijf procent in slechts een paar dagen tijd.

Bange beleggers vluchten in bitcoin

02:23

De reden: de beurs ging flink omhoog omdat er géén renteverhoging aankomt (voorlopig) en beleggers toch ergens naar toe moeten met hun geld. Want sparen levert nauwelijks iets op, verklaart RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra het TINA-fenomeen: "There is no alternative."

"Alhoewel je bij sparen in ieder geval weet hoeveel geld er nog op je rekening overblijft en dat was bij beleggen in de afgelopen week wel anders", voegt hij toe. Toch is er nog niet echt sprake van paniek op de financiële markten, volgens Veenstra. "Het bloed loopt nog niet door de straten, het lijkt op een normale rustige uitverkoop."

Eerder dit jaar dook de beurs ook al omlaag, toen vanwege de beurscrash in China en de sterk gedaalde olieprijs. Traditiegetrouw vluchten beleggers dan in goud, maar een ander alternatief voor aandelen deed het nóg beter. De koers van bitcoin gaat momenteel echt door het dak, mede ook omdat het een manier is voor rijke Chinezen om hun geld het land uit te krijgen. De snelle koersstijging draagt alleen niet echt bij aan de geloofwaardigheid ervan, aldus Veenstra: "Wees voorzichtig, het is geen belegging, maar speculatie."