Ga naar de inhoud
Personal finance

Dekkingsgraad ABP verder onderuit tot 88,7 procent

Ouderen tijdens een debatmanifestatie over pensioenen. Beeld © ANP

De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP is in februari fors verslechterd. De dekkingsgraad zakte tot onder de 90 procent. Sindsdien zijn de beurskoersen alleen nog maar verder onderuit gegaan.

De dekkingsgraad, dat is de mate waarin pensioenfondsen geld in kas hebben om straks pensioenen te kunnen uitbetalen, daalde in februari van 94,1 procent tot 88,7 procent. Dat schrijft het ABP in een bericht op de eigen site.

Enerzijds daalde het vermogen met 11 miljard euro, terwijl anderzijds de verplichtingen met 19 miljard stegen.

Een
Zie ook:
Een goed pensioen zonder rekenrente: kan dat?

89 cent voor elke euro

Nog altijd heeft het ABP beleggingen van 459 miljard euro, maar dat is dus niet genoeg om, uitgaande van de huidige rente, alle pensioenen te kunnen uitbetalen, nu en in de toekomst.

Voor elke euro die het ambtenarenfonds in de toekomst aan pensioenen moet uitkeren, is er minder dan 89 eurocent in kas.

Coronavirus en rente

Het ABP schrijft de gedaalde dekkingsgraad toe aan het coronavirus en bestaande handelsconflicten, terwijl ook de impact van de daling van de rente in februari groot is, aldus het pensioenfonds.

Sinds eind februari zijn de beurskoersen verder gedaald, maar de rente op tienjaars staatsleningen is wat minder negatief. Lagere beurskoersen drukken de dekkingsgraad, terwijl een minder lage rente juist een positief effect heeft.

Korten?

Volgens het ABP is het nu nog te vroeg om iets te zeggen over wat de gedaalde dekkingsgraad precies betekent voor de deelnemers (gepensioneerden en werkenden die deelnemen in het fonds).

De dekkingsgraad op 31 december van dit jaar is bepalend of de pensioenen in 2021 moeten worden verlaagd of niet. Dat betekent dat de ontwikkelingen in de komende 10 maanden mede bepalen wat de uiteindelijke dekkingsgraad is. Duidelijk is dat de kans op verlaging in 2021 aanwezig is, schrijft het ABP.