Ga naar de inhoud
Carrière

Werkgevers, zorg dat zoveel mogelijk mensen thuis kunnen werken

Beeld © Getty

Vermijd het kantoor en blijf zoveel mogelijk thuis. De nieuwe maatregelen die het kabinet gisteren heeft afgekondigd hebben ingrijpende gevolgen voor de werkvloer. Maar volgens bedrijfsarts Jurriaan Penders zijn die maatregelen terecht.

Penders is medisch directeur bij Human Total Care. Volgens hem is belangrijk het aantal besmettingen met het coronavirus zoveel mogelijk uit te smeren over een langere periode.

Contacten verminderen

Dat zorgt ervoor dat de zorg niet overbelast raakt. "Dat maakt het belangrijk om het aantal contacten dat je hebt zoveel mogelijk te verminderen", zegt hij.

Je werkplek vermijden helpt daarbij. Het advies van Human Total Care aan werkgevers is daarom sinds vanochtend verder aangescherpt. De bedrijfsartsen gaan er nu vanuit dat er sprake kan zijn van besmetting in de zogeheten 'asymptomatische fase'.

Dat betekent dat je het virus over kunt dragen, als je zelf niet weet dat je het bij je draagt, omdat je geen klachten hebt.

Maximaal thuiswerken

Belangrijk verschil met het vorige advies: thuiswerken moet 'maximaal' worden ingezet. Alleen als het echt niet anders kan moet je als werkgever personeel naar kantoor roepen.

(Tekst gaat verder onder kader.)

Advies voor werkgevers

  • Zet thuiswerken maximaal in voor alle medewerkers.
  • Doe een proef met grootschalig thuiswerken om zo zwakke plekken te ontdekken.
  • Werknemers kunnen terugkeren naar de werkvloer, na 14 dagen zonder ziek te zijn geworden (na bezoek aan risicogebieden), of na 24 uur klachtenvrij zijn na ziekte.
  • Doe zelf geen temperatuurcontroles op het werk, maar laat medewerkers bij twijfel thuisblijven.
  • Liever geen evenementen.
  • Medewerkers met een kwetsbare gezondheid zouden niet naar samenkomsten moeten gaan, en ook niet met het OV reizen.
Let
Podcast
Let op deze valkuilen bij thuiswerken

"Dan kun je nog wel spreiden in tijd en ruimte. Je zou werktijden kunnen verruimen. Een deel van het personeel begint dan eerder, een ander deel later. En probeer het personeel uit te smeren over een grotere oppervlakte", adviseert Penders.

31 maart

De striktere maatregelen van het kabinet gelden in elk geval tot 31 maart. "Op dat moment, of eerder zullen we moeten kijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Zal het 31 maart klaar zijn? Waarschijlijk niet", zegt Penders.

Een volgende stap is het sluiten van scholen, verwacht hij. "Nu is de maatschappelijke ontwrichting daarvan nog te groot. Daar heb ik wel begrip voor", aldus Penders.