Personal finance

Brandstofprijzen omlaag, zoek hier de goedkoopste pomp in jouw buurt

11 maart 2020 16:39 Aangepast: 13 maart 2020 13:41
Een onbemand tankstation van Tango langs de A1. Beeld © ANP

Goed nieuws voor automobilisten: de prijs voor brandstof daalt. Op veel plekken in Nederland tank je benzine voor minder dan 1,50 euro per liter en diesel voor minder dan 1,20 per liter.

Het goedkoopst ben je uit in Sneek, daar kun je tanken voor 1,40 per liter, blijkt uit een analyse van gegevens die het bedrijf DirectLease aan RTL Z verstrekte.

Ameland het duurst

Bij bijna 300 tankstations van de in totaal 3892 tankstations waar DirectLease gegevens van heeft, betaal je op dit moment minder dan 1,50 euro per liter. Het meeste betaal je op Ameland, waar je in Nes 1,82 moet aftikken voor een liter E10. 

Wie diesel rijdt is het duurst uit in het Friese Engwierum waar je 1,44 betaalt. Het goedkoopst tank je langs snelweg A7 bij de grensovergang Nieuweschans. Daar betaal je voor een liter diesel 1,10 euro. Bij 431 tankstations betaal je minder dan 1,20 per liter. 

Onbemande stations

Het gaat vooral om onbemande tankstations van Tango, Argos en Makro. Veel zitten in het noord-oosten van het land, maar ook rond Amsterdam en Utrecht zijn tankstations te vinden waar het goedkoop tanken is.

Kijk hieronder wat de prijs voor een liter diesel of benzine vandaag is in jouw buurt. Je vindt die het makkelijkst door in het zoekvak je woonplaats of postcode in te vullen. Als het erg druk is, kan het even duren. 

5 euro minder

De brandstofprijzen dalen al enkele weken, ziet ook Paul van Selms, directeur van United Consumers. De huidige prijs is het laagste in een jaar tijd, gemeten vanaf 11 maart vorig jaar.

United Consumers kijkt daarvoor naar de zogenaamde Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA). Begin dit jaar piekte de GLA nog tot 1,82 euro, vandaag is die gedaald tot 1,68. Dat komt neer op een daling van bijna 8 procent in ruim twee maanden tijd. Omgerekend naar euro's betaal je voor een tank van 40 liter zo'n 5 euro minder. 

Bij onbemande stations ligt de prijs zo'n 18 cent lager dan de GLA, vertelt Van Selms. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Benzineprijzen dalen, maar zijn nog steeds best hoog

Kleine marge

Hij waakt voor te veel optimisme, omdat hij denkt dat de olieprijs binnen niet al te lange tijd weer zal stijgen. Dat komt mede omdat een heel groot deel van de prijs aan de pomp bestaat uit accijns en belasting: een euro maar liefst, vertelt Van Selms. Brandstoffabrikanten hebben dus maar zo'n 50 cent ruimte om de prijs te verlagen, en dat gaat ten koste van de eigen marge van deze bedrijven.

Snel de prijs nog verder verlagen, dat zullen ze dus niet doen, aldus Van Selms. Dat de olieprijs zo snel daalde begin deze week, komt door de olieruzie tussen Rusland en Saudi-Arabië. Die dreigen de oliekraan maximaal open te draaien, met dalende olieprijzen tot gevolg. Dat gaat ook ten koste van de ruziemakers zelf, en die zullen vroeg of laat weer bijdraaien, legt Van Selms uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs stijgt weer, ondanks escalatie conflict Saudi-Arabië en Rusland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van