Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

'Bankensteun Italië? Duitsers hebben boter op hun hoofd'

08 juli 2016 08:43 Aangepast: 31 juli 2017 00:00
Het hoofdkantoor van Banca Monte dei Paschi di Siena. Beeld © AFP

Slechte leningen spelen de Italiaanse banken parten. Italië wil de banken steunen, maar ze zitten klem, andere landen hebben hun banken al gesteund toen de regels nog niet strenger waren. De Italianen hebben pech.

Dat zegt Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners in RTL Z Voorbeurs. Beurscommentator Hans de Geus voegt daar aan toe dat Duitsland niet wil dat er geld van de Italiaanse overheid gaat naar banken, maar volgens hem hebben Duitsers boter op hun hoofd. "Duitsland speelde jarenlang vals door loonmatigingen door te voeren en daardoor konden Italiaanse bedrijven moeilijk groeien."

Staatsruif

"Verder, als je het hebt over de hervorming van het bankenstelsel. Ze hebben nog heel veel Landesbanken die aan de staatsruif hangen. Ik moet nog zien wat er gebeurt als Duitse banken zoals Deutsche Bank of Bremer Landesbank in de problemen komen", aldus Van Nieuwenhuijzen.

De Geus denkt dat de Italiaanse overheid uiteindelijk geld in de banken mag pompen. Ook Van Nieuwenhuijzen denkt dat er een politieke oplossing gevonden zal worden.

Verder:

  • Wat kunnen we verwachten van de Amerikaanse banencijfers? Er zijn geen tekenen die wijzen op een slechte uitkomst. Maar De Geus vraagt zich af of een goed -banencijfer betekent dat de markt toch weer op een renteverhoging door de Fed gaat inzetten en wat betekent dat voor de aandelenmarkt?
  • De olieprijs daalt opeen 5 procent, dat duidt op een afnemende vraag.
  • Sinds Brexit is op de obligatiemarkt een renteverhoging door de Fed niet meer ingeprijsd, maar dat zal veranderen mocht het banencijfer goed zijn.

Bekijk de discussie tussen Hans de Geus en  Valentijn van Nieuwenhuijzen:

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore